Parlamentul Lituaniei acuză Rusia de „genocid” și „terorism”. Legiuitorii de la Vilnius, vot în unanimitate pentru a condamna invazia Moscovei în Ucraina

Parlamentul Lituaniei acuză Rusia de „genocid” și „terorism”. Legiuitorii de la Vilnius, vot în unanimitate pentru a condamna invazia Moscovei în Ucraina
Mariupol, Ucraina, 6 aprilie 2022. Foto: Hepta.ro / Sputnik / Ilya Pitalev

Parlamentul Lituaniei a votat marți în unanimitate pentru a încadra acțiunile Federației Ruse în Ucraina drept „genocid” și „terorism” și pentru a cere o judecată internațională, pe modelul Proceselor de la Nurnberg de după Al Doilea Război Mondial, care să ancheteze presupusele crime de război, transmite Reuters.

Parlamentul Lituaniei acuză Rusia de „genocid” și „terorism” în Ucraina

Moțiunea a fost susținută și de premierul lituanian Ingrida Simonyte și acuză forțele ruse că ar fi comis crime de război în Ucraina, inclusiv prin uciderea deliberată a civililor, violuri în masă, relocarea forțată a cetățenilor ucraineni către Rusia și distrugerea infrastructurii economice și a siturilor culturale.

De partea cealaltă, Moscova neagă că ar fi țintit civili și spune despre invazia lansată în 24 februarie că ar fi o „operațiune militară specială” pentru a dezarma și „denazifica” Ucraina. Kievul și Occidentul spun că acesta este un fals pretext pentru un război de agresiune neprovocat.

„Federația Rusă, ale cărei forțe militare au vizat în mod deliberat și sistematic civili pentru bombardamente, este un stat care sprijină și perpetuează terorismul”, se arată în moțiunea adoptată de parlamentarii lituanieni.

Votul dat de legiuitorii din țara baltică vine în contextul gestului similar care l-a făcut parlamentarii canadieni în 27 aprilie, când denunțau atacurile Rusiei asupra Ucrainei drept „genocid”.

Lituania – care cândva era condusă de Moscova, dar care acum este stat UE și NATO – s-a numărat printre cei mai vehemenți critici ai invaziei lansate de Federația Rusă în 24 februarie.

Vilniusul îl expulza pe ambasadorul Rusiei luna trecută, când Ucraina acuza forțele ruse că au ucis civilii din Bucha, regiunea Kiev.

În aprilie, chiar și președintele SUA, Joe Biden, se arăta de părere că invazia rusă constituie un genocid.

„Îi vom lăsa pe avocați să decidă la nivel internațional dacă se califică (drept genocid) sau nu, dar în mod clar mie așa îmi pare”, adăuga liderul american.

Urmăriți B1TV.ro și pe