Partidele naţionaliste prooccidentale au câştigat alegerile legislative anticipate din Ucraina

Partidele naţionaliste prooccidentale au câştigat alegerile legislative anticipate din Ucraina
Foto: uniuneajurnalistilor.md

Partidele naţionaliste prooccidentale au câştigat alegerile legislative anticipate din Ucraina, arată sondajele realizate la ieşirea de la urne.

Partidul lui Petro Poroşenko s-a clasat pe primul loc, cu 22 de procente, urmat de Frontul Popular al premierului Arseni Iaţeniuk, cu 21 la sută.

Partidele prooccidentale au înregistrat o victorie zdrobitoare la alegerile legislative anticipate din Ucraina, organizate însă pe fondul conflictului armat cu rebelii proruşi din est.

Blocul preşedintelui Petro Poroşenko şi alte patru mişcări prooccidentale au obţinut împreună aproximativ 70 la sută din voturi, potrivit sondajelor realizate la ieşirea de la urne.

Blocul Poroşenko s-a clasat pe primul loc cu 22 la sută din voturi, urmat de Frontul Popular al premierului Arseni Iaţeniuk şi de mişcarea Samopomici condusă de primarul Liovului, care a obţinut 13 la sută, potrivit Russia Today.

Partidul naţionalist Svoboda şi cel al fostului premier Iulia Timoşenko au obţinut fiecare 6 la sută din voturi, depăşind la limită pragul electoral de 5 la sută. Şi principalul partid prorus, format din foşti aliaţi ai preşedintelui Viktor Ianukovici, înlăturat de la putere, va fi prezent în Parlament cu aproape 8 la sută din voturi, potrivit presei ucrainene.

Partidul radical al lui Oleg Lişko, populist şi fără etichetă politică clară, a intrat pentru prima dată în Parlament cu 6 la sută din sufragii.

Pentru prima dată după 23 de ani de când Ucraina este independentă, Partidul Comunist este complet scos din joc. Comuniştii ar putea în schimb să mai fi câştigat câteva mandate prin independenţi, potrivit presei locale.

Alegerile parlamentare anticipate au fost convocate de preşedintele Petro Poroşenko, ales în mai din primul tur. Soţia sa, Marina Poroşenko, a votat singură într-un birou electoral din centrul Kievului şi a anunţat că Petro Poroşenko se află în Donbass, bazinul minier format din regiunile rebele Doneţk şi Lugansk.

Aproximativ cinci milioane de alegători, dintre cele 36 de milioane de locuitori, au fost excluşi de la vot deoarece locuiesc fie în Crimeea, anexată în luna martie de Rusia, fie în zonele controlate de rebeli în est.

Tags: