Patriarhul ecumenic Bartolomeu îi sugerează patriarhului Kirill să plece din fruntea Bisericii Ortodoxe Ruse: „Nu știu cum poate fi justificat războiul în conștiința lui”

Patriarhul ecumenic Bartolomeu îi sugerează patriarhului Kirill să plece din fruntea Bisericii Ortodoxe Ruse: Nu știu cum poate fi justificat războiul în conștiința lui”
În imagine: Kiril, patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, și președintele rus Vladimir Putin. Sursă foto: Hepta - DPA Images

Biserica Ortodoxă Rusă i-a dezamăgit pe părinții creștini ortodocși pentru că au sprijinit invadarea Ucrainei de către Moscova, a declarat într-un interviu Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, liderul spiritual al a aproximativ 260 de milioane de creștini ortodocși din întreaga lume.

Revoltă în rândul bisericilor ortodoxe din cauza invaziei ruse

Moscova numește invazia sa de trei luni o „operațiune militară specială” pentru a scăpa Ucraina de fasciști, o declarație pe care Kievul și aliații săi occidentali o numesc un pretext nefondat pentru un război neprovocat, potrivit Reuters.

Șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kiril, a susținut acțiunile Moscovei, iar poziția sa a divizat Biserica Ortodoxă din întreaga lume. Consiliul Mondial al Bisericilor (WCC) i-a cerut Patriarhului Kirill să „intervină și să medieze” pentru a ajuta la încheierea războiului.

Într-un interviu acordat televiziunii de stat grecești ERT, marți seară, Patriarhul Bartolomeu a spus că se așteaptă ca Patriarhul Kirill să se revolte împotriva deciziei președintelui rus Vladimir Putin de a invada Ucraina și, dacă este necesar, să demisioneze din poziție.

„Nu ar fi posibil ca toate bisericile să nu condamne violența și războiul. Biserica Rusă ne-a dezamăgit. Nu am vrut ca Biserica Rusiei și fratele Patriarh Kirill să fie această excepție tragică. Nu știu cum poate fi justificat asta „în conștiința lui”, a spus el.

Urmăriți B1TV.ro și pe