Patriarhul Filaret al Ucrainei, care a susținut că epidemia de coronavirus e „pedeapsa lui Dumnezeu pentru căsătoriile gay”, a fost testat pozitiv

Patriarhul Filaret al Ucrainei, care a susținut că epidemia de coronavirus e „pedeapsa lui Dumnezeu pentru căsătoriile gay”, a fost testat pozitiv
Foto: Hepta - Zuma Press / Danil Shamkin

Patriarhul Filaret al Ucrainei, care a dat vina pe căsătoriile dintre homosexuali pentru izbucnirea epidemiei de coronavirus, a fost testat pozitiv. Părintele, în vârstă de 91 de ani, e acum internat în spital în stare stabilă. El ar avea și pneumonie.

Patriarhul Filaret al Ucrainei are coronavirus

Patriarhul Ucrainei a fost testat pozitiv cu coronavirus în timpul unor investigații de rutină. Porivit site-ului ucrainean 112.international, citat de Metro, preotul a fost diagnosticat și cu pneumonie.

Într-un interviu televizat din luna martie, Filaret a declarat că pandemia de coronavirus e „pedeapsa lui Dumnezeu pentru păcatele bărbaților, pentru păcatele omenirii. În primul rând, mă refer la căsătoriile dintre persoanele de același sex”.

„Astfel de afirmații sunt foarte periculoase, pentru că pot duce la creșterea numărului de atacuri, agresiuni, acte de discriminare și de violență împotriva anumitor grupuri”, a atras atenția, la vremea respectivă, Maria Guryeva, purtătoare de cuvânt a Amnesty International Ucraina.

ONG-ul Insight a anunțat că îl va acționa pe patriar în instanță deoarece comentariile sale riscă să alimenteze și mai mult ura și discriminarea. O purtătoare de cuvânt a grupului a declarat, pentru Reuters, că vor să obțină scuze publice de la preot și de la postul TV pentru că au răspândit informații false.

Reprezentanțiai lui Filaret, în schimb, i-au apărat luările de poziție, precizând că sunt în concordanță cu legile ucrainiene și că el are dreptul să-și exprime opiniile.

De la izbucnirea pandemiei de COVID-19, mai mulți lideri de culte din toată lumea au dat vina pe comunitatea LGBT. Organizația Mondială a Sănătății a condamnat aceste declarații, avertizând că alimentează discriminările.

Homofobia este extrem de răspândită în Ucraina, iar căsătoriile dintre persoanele de același sex nu sunt recunoscute, mai precizează Metro.

Ministrul israelian care a dat vina pe homosexuali pentru epidemie, testat pozitiv cu SARS-CoV-2

În luna aprilie, Yaakov Litzman, la vremea respectivă ministru al Sănătății în Israel, a fost testat pozitiv cu SARS-CoV-2, după ce, anterior, spusese că virusul „este o pedeapsă divină împotriva homosexualității”.

El a fost acuzat atunci că a încălcat propriile recomandări de distanțare socială pentru a continua să meargă la rugăciuni. Acuzațiile au fost negate de Minister.

Litzman nu mai e acum ministru al Sănătății, dar deține alt portofoliu în Guvernul israelian.