Vladimir Putin a desfășurat trupele și echipamentele militare necesare pentru a invada întreaga Ucraine, au declarat vineri liderii de vârf ai Pentagonului, conform New York Times.
Rusia a adunat peste 100.000 de militari la granițele Ucrainei, au declarat oficialii, confirmând public pentru prima dată ceea ce analiștii au descris timp de săptămâni întregi.
Aceste trupe, au spus oficialii Pentagonului, au capacitatea de a se deplasa în toată Ucraina, cu mult dincolo de o incursiune doar în regiunile de graniță.
Duminică, de la ora 16.00, B1 TV va difuza documentarul de excepție „Ascensiunea lui Vladimir Putin”, despre traseul liderului de la Kremlin.
Secretarul Apărării, Lloyd J. Austin, a descris o gamă largă de arme rusești, artilerie și rachete asamblate la granița cu Ucraina, despre care a spus că „depășește cu mult ceea ce vedeam, de obicei, făcând parte dintr-un exerciții”.
Generalul Mark A. Milley a fost mai direct: „Cred că va trebui să ne întoarcem destul de mult în zilele Războiului Rece pentru a vedea ceva de această amploare”.
Comentariile lor au venit la o conferință de presă a Pentagonului.
Ambii au prezentat o imagine sumbră a situației, iar oficialii Departamentului Apărării au avertizat în privat că o invazie rusă are potențialul de a declanșa un conflict între Moscova și Occident care ar putea escalada rapid.
Oficialii americani estimează că 35.000 de americani se află în Ucraina.
În timp ce Departamentul de Stat i-a sfătuit pe americani să părăsească țara și a început să golească ambasada, oficialii Pentagonului știu bine din experiența lor din Afganistan că cetățenii americani de multe ori nu țin cont de astfel de sfaturi.
Austin nu a exclus posibilitatea ca trupele americane să fie trimise în Ucraina pentru a evacua americanii dacă Rusia invadează și există lupte pe străzile Kievului. Dar acesta este exact tipul de situație de care oficialii se tem că ar putea duce la escaladarea pe care liderii Pentagonului vor să o evite.
Austin a pus 8.500 de militari americani în stare de alertă maximă pentru o posibilă desfășurare în Europa de Est, unde cei mai mulți dintre ei s-ar alătura unei echipe de răspuns rapid NATO de 30.000, până la 40.000 de militari.
Și, în timp ce președintele Biden a precizat că nu are intenția de a desfășura trupe americane în Ucraina pentru a ajuta la apărarea unei invazii, el a indicat în această săptămână că ar putea trimite separat trupe suplimentare aliaților est-europeni care sunt îngrijorați de progresele Rusiei.
Ucraina nu este membră a NATO, așa că Statele Unite nu au obligația de a o apăra prin tratat. Dar așa-numitul flanc estic al alianței – foștii sateliți sovietici și țările baltice – sunt îngrijorați că ar putea fi următorii pe lista lui Putin.