Pentagonul explică motivul pentru care Rusia a părăsit Insula Șerpilor: Nu a fost un gest de bunăvoință

Pentagonul explică motivul pentru care Rusia a părăsit Insula Șerpilor: Nu a fost un gest de bunăvoință
Foto: Maxar Technologies / CNN

Pentagonul respinge scenariul potrivit căruia retragerea rușilor de pe Insula Șerpilor ar reprezenta un gest de bunăvoință, menit să permită transportul cerealelor ucrainene. Potrivit oficialilor SUA, urainenii au pus cu succes o presiune considerabilă asupra rușilor, inclusiv folosind rachetele Harpoon pe care le-au achiziționat recent pentru a ataca o navă de aprovizionare.

Concluzia Pentagonului cu privire la retragerea rușilor de pe Insula Șerpilor

“Ucrainenii au făcut ca rușilor să le fie greu să susțină operațiunile de acolo și i-au făcut foarte vulnerabili la atacurile ucrainene. Deci, acesta este motivul pentru care Rusia a părăsit Insula Șerpilor”, a spus un oficial al Pentagonului, citat de AFP.

Armata rusă a anunțat joi că s-a retras de pe Insula Șerpilor, o poziție strategică din Marea Neagră.

„La 30 iunie, în semn de bunăvoință, forțele armate ruse și-au îndeplinit obiectivele stabilite pe Insula Șerpilor și și-au retras garnizoana acolo”, a anunțat Ministerul rus al Apărării, spunând că această mișcare ar trebui să faciliteze exporturile de cereale din Ucraina.

„Rusia nu se opune eforturilor ONU de a crea un coridor umanitar pentru a exporta producția de cereale din Ucraina”, a precizat un purtător de cuvânt la ministerului rus.

„Această decizie nu va mai permite Kievului să speculeze asupra unei crize alimentare iminente, spunând că este imposibil să exporti cereale din cauza controlului total al Rusiei asupra nord-vestului Mării Negre”, a adăugat el.

Comandamentul operațional Sud al forțelor armate ucrainene a distribuit o fotografie care surprinde Insula Șerpilor în momentul evacuării trupelor ruse.

În urmă cu puțin timp, Rusia a anunțat că și-a retras forțele de pe Insula Șerpilor din Ucraina, numind acțiunea un „gest de bunăvoință” pentru a permite Kievului să exporte produse agricole, potrivit Ukraîinska Pravda.

Ce spune un comandant ucrainean despre momentul evacuării

Un comandant ucrainean susține că armata rusă a evacuat în grabă rămășițele garnizoanei de pe Insula  Șerpilor, după noi lovituri asupra acesteia. În fotografia distribuită pe rețelele de socializare, pot fi observate incendii, însă nu s-a stabilit încă dacă este vorba despre rezultatul „operațiunii” efectuate de ucraineni sau dacă rușii și-au aruncat propriile echipamente în aer.

Urmăriți B1TV.ro și pe