Pentagonul, primul raport despre strategia regiunii Indo-Pacific: Capitole speciale pentru ”China – putere revizionistă”, ”Rusia – actor revitalizat malign”, ”Coreea de Nord – stat derbedeu”

Pentagonul, primul raport despre strategia regiunii Indo-Pacific: Capitole speciale pentru ”China - putere revizionistă”, ”Rusia - actor revitalizat malign”, ”Coreea de Nord - stat derbedeu”
foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Pentagonul a publicat primul raport despre strategia regiunii Indo-Pacific, în care a elaborat capitole speciale pentru principalele amenințări din zonă: China – putere revizionistă, Rusia – actor revitalizat malign, Coreea de Nord – stat derbedeu, potrivit global-def.com.

Termenul de Indo-Pacific se referă la țările riverane Oceanului Indian și Oceanului Pacifc. Acest document vine cu soluții americane la tensiunile crescute din regiune.
Patrick Shanahan, șeful Pentagonului, susține că regiunea Indo-Pacific a devenit teatrul de operații prioritar pentru Departamentul Apărării. Asta înseamnă că e posibil ca SUA să se retragă din zonele tradiționale de conflict, precum Irak, Afganistan, Orientul Mijlociu, pentru a se concentra pe principalii competitori: Federația Rusă și Republica Populară Chineză, scrie publicația.

Ba mai mult, notează sursa citată, sunt Voci peste ocean care afirmă că armata SUA, în viitor, nu va mai fi așa activă nici în Europa și e posibil ca mulți militari staționați acum pe bătrânul continent să fie redislocați.

În orice caz, în raportul privind strategia Indo-Pacifică, se menționează că principalul obiectiv al armatei SUA este să mențină această zonă liberă și deschisă, iar acest deziderat se va realiza, în principal, prin pregătire și parteneriate.

Ultima oră
15:54 - iPhone 14 ar putea avea un design complet nou. Cum va arăta noul smartphone
15:50 - Virgil Popescu, despre creșterea prețurilor la gaze: Cred că se va calma. Cred în continuare că e un joc făcut de Rusia pentru a operaționaliza mai repede Nord Stream 2. Nu cred că se va ajunge la o schemă europeană de ajutor (VIDEO)
15:34 - Momente pasionale între George Burcea și Viviana Sposub. Vedeta a purtat rochie de mireasă și totul s-a întâmplat într-un platou TV (VIDEO)
15:23 - Se redeschid patru centre de vaccinare din judeţul Alba. În alte şase, revenire la program de 12 ore
15:22 - Virgil Popescu, despre compensarea facturilor la energie: Vor beneficia peste 5 milioane de gospodării. Subvenția va fi direct în factură (VIDEO)
15:16 - Cine e Bogdan Pascu, omul lui Dan Voiculescu, pus recent șef la CA-ul CNAIR
15:06 - Pădurea Râioasa din Buftea, plină de urmele tăierilor masive din ultimii ani. Mai multe persoane, printre care și copii, au fost prinse în flagrant când tăiau pădurea de un jurnalist (VIDEO)
14:59 - Cu ce se ocupă acum Petru Călinescu. Cum arată fiul lui Florin Călinescu
14:22 - Ionuț Moșteanu: Dacă premierul continuă prietenia cu PSD, foarte probabil președinția Camerei Deputaților va fi o monedă de schimb pentru Marcel Ciolacu / Depunem încă o moțiune dacă e nevoie (VIDEO)
14:21 - Cetățenii din UE care locuiesc în Marea Britanie și nu au primit viza de rezident ar trebui să se pregătească să fie expulzați, anunță un ministru britanic