Pericol global: Nivelul oceanelor ar putea creşte cu 1,6 metri până în 2100

Pericol global: Nivelul oceanelor ar putea creşte cu 1,6 metri până în 2100
Schimbările climatice tot mai accelerate din Arctic, incluzând topirea gheţarilor din Groenlanda, ar putea duce la ridicarea nivelului oceanelor din întreaga lume cu până la 1,6 metri, până în anul 2100,...

Schimbările climatice tot mai accelerate din Arctic, incluzând topirea gheţarilor din Groenlanda, ar putea duce la ridicarea nivelului oceanelor din întreaga lume cu până la 1,6 metri, până în anul 2100, arată un studiu internaţional, citat de Reuters.

O asemenea creştere, care depăşeşte majioritatea estimărilor ştiinţifice anterioare, ar ameninţa viaţa oamenilor de pe coastele din Bangladesh până la cele din Florida, insulele mai joase din Pacific, precum şi oraşe, de la Londra până la Shanghai. Totodată ar creşte şi costurile pentru barierele clădirilor din Japonia, împotriva tsunami-urilor.

„Ultimii şase ani, până în 2010, au constituit cea mai caldă perioadă înregistrată vreodată în Arctic”, potrivit programului AMAP de monitorizare, din Oslo.

„În viitor, nivelul global al oceanelor este aşteptat să crească cu valoare cuprinsă între 0,9 şi 1,6 metri, până în 2100, iar pierderea gheţii din gheţarii arctici şi a calotei glaciare din Groenlanda vor avea o contribuţie de 40%, mai exact 3 mm pe an, date colectate între anii 2003 şi 2008”, se mai arată în studiu.

Ministrii de externe, membri ai Consiliului Arctic, printre care Statele Unite, Rusia, Canada, Suedia, Finlanda, Danemarca, Norvegia si Islanda, se vor intalni in Groenlanda pe 12 mai. Incalzirea din Arctica se produce de doua ori mai repede decat media inregistrata pe restul planetei.

Ultima oră
00:20 - Explicații oficiale pe subiectul „gen” în loc de „sex” în cartea electronică de identitate. Ce spun reprezentanții Ministerului de Interne (VIDEO)
23:55 - Medicul Cristian Oancea: Comunicarea cu privire la imunizarea împotriva COVID-19, mai importantă ca restricțiile pentru persoanele nevaccinate (VIDEO)
23:49 - RISE Project: Autoritatea Electorală Permanentă, instituția care organizează și supraveghează procesul electoral, capturată de o grupare consolidată după o tentativă de omor
23:32 - Beatrice Mahler, despre persoanele care refuză imunizarea: Teama de vaccin și efectele secundare este mai mare ca teama de boală (VIDEO)
23:17 - Ioana Constantin (PMP): Cioloș are probleme serioase cu memoria politică. Certa UDMR că nu vor alegeri locale în două tururi, ca și când în 2016 n-a scos chiar el, noaptea ca hoții, acest lucru din programul de guvernare
22:54 - Grav accident rutier în Teleorman. Opt persoane au fost rănite și alte două au decedat. Planul roșu de intervenție, activat
22:52 - Sorin Cîmpeanu a explicat de ce a renunțat la modificările vizând CNATDCU / Despre acuzația că plagiatorii ar fi fost favorizați: „Faptul că aceste acuze devin virale nu înseamnă că ele capătă și valoare de adevăr” (VIDEO)
22:34 - Grindină și furtuni puternice în Galați și în Brăila. Zeci de copaci au distrus autoturisme, vântul a smuls acoperișul unui bloc și l-a aruncat pe o mașină
22:16 - Sorin Cîmpeanu, despre schimbările în structura anului școlar: Voi susține nevoia de extindere a perioadei de cursuri (VIDEO)
21:58 - Dezastru la Titularizare. Sorin Cîmpeanu: Am avut 34.000 de candidați, doar 11.000 au luat peste 7. Au fost 15 note de 1. Avem probleme și cu profesorii corectori – 97% din note au fost schimbate după contestații (VIDEO)