Românii au intrat în prima săptămână din postul Crăciunului, fiind nevoiți să înlocuiască alimentele provenite de la animale cu cele vegetale. Totuși, nu tot ceea ce este vegetal este și sănătos, avertizează specialiștii. Chiar dacă sunt „de post”, unele produse conțin chimicale, numite aditivi alimentari, celebrele E-uri care nu sunt metabolizate și care afectează ficatul.
Lista celor mai periculoase produse de post, pline de E-uri
Eveniment - 21 nov, 00:16
Principalele alimente care pun în pericol sănătatea sunt conservanți, coloranți și aditivi alimentari.
- Pateul vegetal: până la 15 aditivi alimentari (caragenanul – E407, polifosfați – E452, monoglutamatul de sodiu – E621, ascorbatul de sodiu – E301, carmin – E120)
- Margarina: între 6 și 8 aditivi (E100 – curcumina – colorant sintetic, poate duce la scăderea glicemiei; E160b – colorant sintetic obținut din organisme modificate genetic; E202 – sorbat de potasiu, conservant sintetic, poate provoca tulburări de digestive grave; E476 – emulgator sintetic – are un efect toxic moderat și poate provoca alergii)
- Pâinea: 7 aditivi alimentari (E160 – Beta-caroten, E170 – Carbonat de calciu, E200 – Acid sorbic, E223 – Metabisulfit de sodiu, E262: Acetat de sodiu, E263 – Acetat de calciu, E270 – Acid lactic, E282 – Propionat de calciu, E300 – Acid ascorbic, E304i – Palmitat de ascorbil, E322 – Lecitină, E330 – Acid citric, E471 – Mono și digliceridele acizilor grași, E472 – Esterii acetici ai mono- şi digliceridelor cu acizi grași, E475 – Esterii poliglicerici ai acizilor grași, E481 – Stearoil 2 lactilat de sodiu)
- Laptele de soia: 5 E-uri (Fosfați E341, caragenan E407, gumă gellan E418, gumă carruba E410, dioxid de siliciu E551)
- Halva: 3 E-uri: ( E965(i) sirop de maltitol, stabilizatori și îndulcitor care poate avea efect laxativ, E420: sorbitol, îndulcitor hipocaloric care poate produce balonare şi flatulenţă și E330: acid citric)
Alimentele care conțin E160, E170, E200, E223, E262, E270, E300, E472, E475 sau E481 sunt complet interzise bebelușilor, potrivit antena3.ro.
Afecțiunile produse de E-urile din alimentație:
E-urile care nu pun în pericol sănătatea
Chiar dacă pare incredibil, există și e-uri naturale, care nu fac rău organismului. Iată care sunt:
- acid ascorbic
- caroteni
- coloranți naturali