Peste 4.000 de arestări, după protestele antiprezidențiale din Egipt: A fost pentru prima oară, în ultimii trei ani, când lui El-Sisi i s-a cerut demisia în cadrul unor manifestații mai mari

Peste 4.000 de arestări, după protestele antiprezidențiale din Egipt: A fost pentru prima oară, în ultimii trei ani, când lui El-Sisi i s-a cerut demisia în cadrul unor manifestații mai mari
foto: Hepta.ro / Mediafax Foto / Andreea Alexandru

Un număr de 4.321 de persoane au fost arestate, dintre care 3.709 au fost puse sub acuzare, în urma protestelor, care au avut loc în Egipt, în ultima lună, împotriva președintelui Abdel Fattah El-Sisi, arată datele oferite de Centrul Egiptean pentru Drepturi Economice şi Sociale (ECRF), citat de agenţia EFE, potrivit Agerpres.

Protestele, în urmă cărora au fost arestați 177 de minori, dar și 165 de femei, au început în 20 septembrie la Cairo și în alte orașe. Ca număr de participanți, manifestațiile n-au fost de mari dimensiuni, dar premiera a constat faptul că, pentru prima oară în ultimii trei ani, președintelui El-Sisi i s-a cerut demisia în cazul unei demonstrații mai notabile.

Alimentate de către un om de afaceri stabilit în Spania, care a denunţat public cazuri de corupţie şi risipă a banilor publici ce implică guvernul egiptean, protestele au încetat în 12 octombrie.

Totuși, de la acea dată, autorităţile de la Cairo au pornit un val de arestări împotriva manifestanţilor şi a unor intelectuali, avocaţi şi activişti, conform ONG-ului ECRF.

Acesta din urmă semnalează că 3.734 de persoane reţinute au fost deferite justiţiei şi acuzate de „susţinere a obiectivelor unui grup terorist”, proteste ilegale şi instigare la proteste, utilizare cu rea credinţă a internetului şi reţelelor de socializare, precum şi răspândire de „ştiri false” de natură să submineze siguranţa naţională.

Autorităţile au pus în libertate 802 persoane, dar alte 2.907 au fost plasate în arest preventiv, potrivit datelor aceluiaşi ONG, care mai notează că nu se cunoaşte situaţia legală în cazul a 461 de deţinuţi, dintre care 55 au fost daţi dispăruţi de familiile lor. De asemenea, ECRF afirmă că activişti precum avocatul pentru drepturile omului Mohamed El-Baker, Alaa Abdelfatah şi bloggerul Mohamed Ibrahim au fost inculpaţi pentru diferite capete de acuzare.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`