Pfizer anunță că pastila sa anti-Covid-19 este eficientă și împotriva Omicron

Pfizer anunță că pastila sa anti-Covid-19 este eficientă și împotriva Omicron
Foto simbol: Pixabay

Pfizer susține că noua pastilă Covid-19, Paxlovid, a fost eficientă împotriva variantei Omicron în testele de laborator, un semn timpuriu încurajator că medicamentul va fi un instrument important în timp ce tulpina se răspândește.

Pastila anti-Covid produsă de Pfizer, eficientă împotriva Omicron

Pfizer a declarat marți că componenta principală a medicamentului, nirmatrelvir, a lucrat în trei studii de laborator separate. Pacienții iau două comprimate de nirmatrelvir împreună cu un comprimat dintr-un alt antiviral numit ritonavir de două ori pe zi timp de cinci zile, scrie wsj.com.

Compania a publicat rezultatele printr-un comunicat de presă. Cercetarea nu a fost publicată într-un jurnal medical revizuit decercetători.

Pfizer lucrează pentru a crește oferta de Paxlovid.

„Aceste date sugerează că terapia noastră orală Covid-19 poate fi un instrument important și eficient în lupta noastră continuă împotriva acestui virus devastator și a variantelor actuale de îngrijorare”.

Administrația pentru Alimente și Medicamente a autorizat luna trecută utilizarea lui Paxlovid la persoanele cu risc crescut de apariție a Covid-19. Autoritățile sanitare, medicii și pacienții spun că pilula este un plus valoros la gama de medicamente Covid-19, deoarece, spre deosebire de alte terapii disponibile, persoanele care sunt infectate o pot lua cu ușurință acasă pentru a evita internarea în spital.

Cu toate acestea, apariția Omicron a ridicat semne de întrebare dacă Paxlovid, precum și alte medicamente pentru Covid-19, vor rămâne eficiente, deoarece noua variantă poartă mult mai multe mutații în comparație cu tulpinile anterioare, în special cu proteina spike care iese de la suprafața virusului și joacă un rol crucial în infectarea celulelor.

Din cauza schimbărilor, unele medicamente cu anticorpi Covid-19 nu par să funcționeze la fel de bine împotriva Omicron.

Israelul autorizează antiviralul produs de Pfizer

Israelul a autorizat pentru utilizarea de urgenţă antiviralul cu administrare orală Paxlovid, pastilă a companiei farmaceutice Pfizer pentru tratarea COVID-19, şi a comandat zeci de mii de doze pentru a începe să le administreze bolnavilor din ţară.

Israelul a comandat 100.000 de unități de pastile antivirale COVID 19 de la Pfizer, Paxlovid, pentru persoanele cu vârsta de 12 ani sau peste, cu risc de îmbolnăvire gravă, a declarat sâmbătă un oficial israelian, confirmând sursele din presă.

De asemenea, Ministerul Sănătății din România anunța în 23 decembrie că a început demersurile pentru a aduce în România Paxlovid.

Urmăriți B1TV.ro și pe