Polonia consideră că NATO ar trebui să dea un răspuns „devastator” la orice folosire a armelor nucleare în Ucraina. Zbigniew Rau: Președintele Putin pierde războiul

Polonia consideră că NATO ar trebui să dea un răspuns „devastator” la orice folosire a armelor nucleare în Ucraina. Zbigniew Rau: Președintele Putin pierde războiul
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Ministrul polonez al afacerilor externe, Zbigniew Rau, consideră că răspunsul NATO la orice fel de utilizare a armelor nucleare în Ucraina ar trebui să fie non-nuclear, dar „devastator”. Mesajul Alianței este în curs de livrare către Rusia, a mai spus șeful diplomației poloneze, aflat într-o vizită la Washington, potrivit The Guardian.

Polonia: NATO ar trebui să dea un răspuns „devastator” la orice folosire a armelor nucleare în Ucraina

Impasul militar rusesc din Ucraina a sporit îngrijorarea că un Vladimir Putin disperat ar putea să recurgă la armamentul nuclear, posibil la un focos tactic cu randament redus, în încercarea de a determina Ucraina să nu mai opună rezistență.

„Din câte știm, Putin amenință să folosească arme nucleare tactice pe pământ ucrainean, nu că va ataca NATO, ceea ce înseamnă că NATO ar trebui să răspundă într-un mod convențional. Însă răspunsul ar trebui să fie devastator. Și presupun că acesta este mesajul clar pe care alianța NATO îl transmite Rusiei chiar acum”, a declarat șeful diplomației poloneze, la NBC News.

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, avertiza recent că orice utilizare a armamentului nuclear de către Kremlin va avea „consecințe catastrofice pentru Rusia”, care au fost „exprimate” în conversații private cu oficiali ruși.

Mobilizarea parțială decretată de Vladimir Putin a fost întâmpinată cu proteste și cu un exod la frontierele Rusiei, în special în rândul bărbaților cu vârstă eligibilă pentru încorporare.

„În mod evident, președintele Putin pierde războiul din Ucraina. Așa că reacția sa este să lanseze o mobilizare. Dar mobilizarea nu pare să îl ajute să câștige războiul”, a adăugat Zbigniew Rau.

Ministrul polonez spune că forțele armate ale Ucrainei au învins deja soldați profesioniști ai Rusiei, astfel că este puțin probabil ca noii recruți, care sunt „prost antrenați și prost echipați”, să schimbe cursul războiului.

„Până acum, războiul a fost popular, cel puțin pentru majoritatea populației ruse, până la 80%. Iar acum, fiecare familie rusă va trebui să adopte o poziție proprie în legătură cu războiul, știind că persoanele lor iubite pot fi trimise acolo și pot fi ucise acolo”, a continuat Zbigniew Rau.

Urmăriți B1TV.ro și pe