POLONIA dă înapoi în SCANDALUL legat de statul de drept după acțiunile în forță ale UE

POLONIA dă înapoi în SCANDALUL legat de statul de drept după acțiunile în forță ale UE

Partidul de guvernământ din Polonia, Lege și Justiție (PiS), a propus miercuri un amendament legislativ prin care se revine asupra reformelor controversate privind reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curții Supreme de la 70 la 65 de ani.

Această măsură a fost criticată în termeni duri de oficialidi Uniunii Europene, fiind văzută ca o modalitate prin care PiS încearcă să epureze judecătorii incomozi puterii de la Varșovia și să numească magistrați fideli partidului de guvernământ.

Scandalul politic a fost trașat de Curtea Europeană de Justiție care a emis o hotărâre prin care Polonia a fost obligată să suspende de urgență măsurile controversate iar judecătorii care și-au puerdut funcțiile să își redobândească pozițiile în cadrul Curții Supreme, scrie politico.eu.

În acest context, amendamentul propus afirmă în motivare faptul că reprezintă o punere în aplicare a deciziei emise de Curtea Europeană de Justiție.

Reformele au stat în centrul unui litigiu între Polonia și Bruxelles privind statul de drept și au declanșat ample proteste în Polonia în vara anului trecut.

Tags:
Ultima oră
23:56 - O sportivă din echipa olimpică a Belarusului a refuzat să se urce în avion și a rămas pe aeroportul din Tokyo, unde fusese dusă împotriva voinței sale
23:22 - Bătaie între un grup de turiști și salvamari, în Eforie Nord. Trei persoane au ajuns la spital în urma conflictului, iar patru turiști au fost duși la audieri (VIDEO)
23:08 - Cinci adolescenți s-au înecat în râul Siret. Victimele aveau între 14 și 18 ani (VIDEO)
22:45 - Virgil Guran: Dacă rectificarea bugetară nu va fi făcută pentru toată lumea, e foarte grav / Funcțiile politice trebuie să treacă prin forul de conducere din partid (VIDEO)
22:14 - Igor Grosu, după discuția cu Ludovic Orban: „Am fost asigurat că România este gata să intensifice semnificativ susținerea Republicii Moldova cu proiecte importante”
21:56 - Un adolescent de 15 ani s-a înecat în râul Suceava, pe raza localității Milișăuți
21:35 - Trei cutremure duminică în Vaslui. Unul dintre seisme, produs în jurul orei 21, a avut o magnitudine de 4,1
21:19 - După Israel și Marea Britanie, și SUA acuză Iranul pentru atacul soldat cu moartea unui român și a unui britanic. Antony Blinken: Nu există nicio justificare pentru acest atac
20:56 - Sute de persoane au protestat la Berlin împotriva restricțiilor. Poliția germană spune că a fost „agresată și atacată”, ceea ce „a condus la utilizarea lacrimogenelor, a bastoanelor și a violenței fizice” (VIDEO)
20:27 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. De ce este importantă mâncarea și cât de des ar trebui să mergem la dentist (VIDEO)