POLONIA dă înapoi în SCANDALUL legat de statul de drept după acțiunile în forță ale UE

POLONIA dă înapoi în SCANDALUL legat de statul de drept după acțiunile în forță ale UE

Partidul de guvernământ din Polonia, Lege și Justiție (PiS), a propus miercuri un amendament legislativ prin care se revine asupra reformelor controversate privind reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curții Supreme de la 70 la 65 de ani.

Această măsură a fost criticată în termeni duri de oficialidi Uniunii Europene, fiind văzută ca o modalitate prin care PiS încearcă să epureze judecătorii incomozi puterii de la Varșovia și să numească magistrați fideli partidului de guvernământ.

Scandalul politic a fost trașat de Curtea Europeană de Justiție care a emis o hotărâre prin care Polonia a fost obligată să suspende de urgență măsurile controversate iar judecătorii care și-au puerdut funcțiile să își redobândească pozițiile în cadrul Curții Supreme, scrie politico.eu.

În acest context, amendamentul propus afirmă în motivare faptul că reprezintă o punere în aplicare a deciziei emise de Curtea Europeană de Justiție.

Reformele au stat în centrul unui litigiu între Polonia și Bruxelles privind statul de drept și au declanșat ample proteste în Polonia în vara anului trecut.

Tags: