Polonia menține TVA zero la alimente în prima jumătate a anului 2023. Mateusz Morawiecki: Când plouă, încercăm să le oferim oamenilor o umbrelă de ajutor

Polonia menține TVA zero la alimente în prima jumătate a anului 2023. Mateusz Morawiecki: Când plouă, încercăm să le oferim oamenilor o umbrelă de ajutor
Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Kay Nietfeld

Polonia va menține la zero TVA-ul pentru alimente de bază în prima jumătate a anului viitor, a anunțat marți prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki, potrivit Reuters.

Mateusz Morawiecki: Polonia menține TVA zero la alimente în prima jumătate a anului 2023

Autoritățile poloneze au redus taxele la multe produse, de la combustibil la îngrășăminte, pentru a-i ajuta pe consumatori să facă față creșterii inflației, dar va trebui să revină la taxe mai mari anul viitor, în condițiile în care Comisia Europeană a explicat că reducerile nu sunt în conformitate cu regulile blocului comunitar.

Cu toate acestea, Bruxelles-ul a permis menținerea TVA la zero în cazul alimentelor de bază.

„Încercăm (…) când plouă să le dăm oamenilor o umbrelă de ajutor”, a declarat Morawiecki, într-o conferință de presă.

„În primul rând, TVA zero la alimente a fost o astfel de umbrelă, iar astăzi vreau să subliniez că vom continua acel scut în forma în care a fost până acum cel puțin pentru (…) prima jumătate a anului viitor”, a adăugat premierul polonez.

Măsura va presupune un efort bugetar de circa 1,77 miliarde de dolari.

Ministrul polonez al finanțelor, Magdalena Rzeczkowska, a anunțat că le-a solicitat colegilor săi din guvern să pregătească planuri pentru o economie de aproximativ 5% în sectoarele lor.

„Am convenit asupra unui prag de 5% și este decizia fiecărui ministru în ce perioadă va plănui să facă economiile”, a explicat Magdalena Rzeczkowska.

Urmăriți B1TV.ro și pe