Polonia renunță la gazul rusesc, după 30 de ani de aprovizionare: „Am ştiut întotdeauna că Gazprom nu este un partener de încredere”

Polonia renunță la gazul rusesc, după 30 de ani de aprovizionare: Am ştiut întotdeauna că Gazprom nu este un partener de încredere
Foto: Pixabay.

Polonia încalcă acordul interguvernamental din 1993 cu Rusia privind aprovizionarea cu gaze. Decizia istorică a fost comunicată de Anna Moskwa, ministrul polonez  al Climei și Mediului, pe Twitter.

Potrivit ministrului, aceasta decizie confirmă dorința Varșoviei de a deveni independentă de gazele din Rusia.

Polonia nu mai vrea să colaboreze cu Rusia

„Polonia denunţă acordul interguvernamental Yamal privind gazele din 1993. Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a confirmat corectitudinea intenţiilor guvernului polonez de a deveni complet independent de gazul rusesc. Am ştiut întotdeauna că Gazprom nu este un partener de încredere”, a explicat Anna Moskwa.

După cum a menționat ea în ediția poloneză a PAP, guvernul a adoptat, la 13 mai, o rezoluție pentru a rezilia acordul cu Federația Rusă privind construcția de conducte de gaz pentru tranzitul gazului prin Polonia și aprovizionarea cu gaz rusesc. Acordul a fost semnat la Varșovia la 25 august 1993.

Polonia, independentă de gazul rusesc

„De mulți ani, guvernul a implementat în mod constant o strategie de diversificare a surselor și direcțiilor de aprovizionare cu gaze către Polonia și ne pregătim să încheiem contractul cu Gazprom până la sfârșitul anului 2022 și să nu cumpărăm mai mult gaz din Federația Rusă”, a precizat Moscwa.

Premierul polonez a adăugat că această decizie este un pas firesc după ce rușii au decis să oprească livrările de gaz către Polonia.

Comisarul guvernamental pentru infrastructura energetică strategică, Piotr Naimsky, a subliniat că după 30 de ani de colaborare dintre Polonia și Rusia, relații de vânzare-cumpărare vor înceta să mai existe, notează PAP.

Potrivit oficialului, atât i-a luat Poloniei până la punctul de a scăpa de dependența de gazul rusesc și de șantajul rusesc: „Suntem într-un adevărat război, pe care Rusia îl poartă cu ajutorul aprovizionării cu energie și gaze”, a spus Naimsky.

Urmăriți B1TV.ro și pe