Populația Ungariei a suferit cea mai mare scădere pe timp de pace, din cauza pandemiei de COVID-19

Populația Ungariei a suferit cea mai mare scădere pe timp de pace, din cauza pandemiei de COVID-19
Foto simbol: Pixabay

Populația Ungariei a suferit în anul 2021 cea mai pronunțată scădere pe timp de pace după 1876, efect al pandemiei de COVID-19 într-o țară în care deja existau probleme de sănătate publică și unde experții consideră că nu au existat suficiente mijloace de protecție, relatează agenția EFE.

Din cauza pandemiei de COVID-19, populația Ungariei a suferit cea mai mare scădere pe timp de pace

Datele oficiale preliminare arată că în Ungaria, în 2021, au murit în total 153.000 de persoane, cel mai ridicat nivel după Al Doilea Război Mondial.

Din cauza COVID-19 au decedat 29.649 de persoane, Ungaria fiind a patra țară din lume ca rată de mortalitate pandemică, după Peru, Bulgaria și Bosnia, arată datele centralizate de platformele Worldometer și Our World in Data.

În Ungaria, incidența cazurilor a fost sub media europeană încă de la începutul pandemiei, însă rata de fatalitate (raportul dintre bilanțul deceselor și cel al infectărilor) s-a menținut la un nivel foarte ridicat, iar la ora actuală e de patru ori mai mare decât media comunitară și a 4-a din UE într-un top negativ.

În 2021 au fost înregistrate 93.000 de nașteri la nivelul Ungariei, un record al ultimului deceniu. Chiar și așa, având în vedere mortalitatea ridicată, populația ungară s-a redus cu 60.000 de persoane, înregistrând astfel cea mai pronunțată scădere pe timp de pace după 1876, anul în care a început consemnarea oficială.

Scăderea a agravat problema demografică a Ungariei, o țară despre care estimările sugerează că va pierde un milion de locuitori până în 2040, adică un procent de 10% din populația actuală.

Experții susțin că nivelul de mortalitate COVID-19 a fost atât de ridicat din cauză că autoritățile nu au introdus suficiente măsuri de protecție sanitară.

„Guvernul ungar nu a dorit să ia decizii nepopulare și a fost motivat doar de interesul său politic”, susține Zsombor Kunetz, medic și expert sanitar, care a legat situația de alegerile generale programate pentru luna aprilie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:47 - Nelu Cortea și Cătălin Bordea au câștigat America Express 2023! Premiul încasat de cei doi după ce au parcurs „Drumul Aurului”
23:28 - Netanyahu l-a demis pe ministrul apărării, primul membru de top din partidul premierului israelian care a cerut oprirea reformei judiciare
23:10 - Alina Mungiu-Pippidi: Mă îndoiesc că generalul Ciucă există. Ar fi un total dezastru electoral să fie candidatul PNL la prezidențiale. Liberalii se scufundă și pentru că sunt lipsiți de orice fel de lideri (VIDEO)
22:46 - Un magazin complet digitalizat, în teste la Carrefour: „Clienții pot face cumpărăturile în 20 de secunde”
22:29 - Alina Mungiu-Pippidi: De la început, Iohannis a așteptat să i se spună de la Bruxelles ce să facă în majoritatea problemelor de politică externă (VIDEO)
22:07 - Marcel Ciolacu: PNL nu e prea confortabil în acest moment în sondajele de opinie
21:39 - Rapidistele exultă după calificarea în sferturile Ligii Campionilor: „A fost în top 3 cele mai nebune jocuri din carieră” / „Satisfacția este enormă” / „Vreau ca atât noi, cât și CSM București să ajungem în Final Four”
21:13 - Sorana Cîrstea e în optimi la Miami! Românca a reușit un nou meci mare și și-a egalat cel mai bun rezultat la turneul WTA 1000 din SUA
21:06 - Marcel Ciolacu: Aș vrea o tendință mai mare către acest patriotism economic în viitorul program de guvernare / O să venim cu o schemă de încurajare a producției de produse alimentare în România
20:39 - Expert antidrog: Traficul și consumul de droguri se împletesc cu alte fenomene infracționale grave și prezintă un pericol pentru societate / În ultimii ani, au venit intens părinții către organele de aplicare a legii (VIDEO)