Portugalia, din nou în grevă: Salariile bugetarilor vor fi reduse, taxele și impozitele se vor mări

Portugalia, din nou în grevă: Salariile bugetarilor vor fi reduse, taxele și impozitele se vor mări
Portugalia este din nou în grevă. Angajaţii din sectorul public au declanşat la miezul nopţii o grevă generală de douăzeci şi patru de ore, pentru a protesta faţă de reducerile salariale şi creşterea...

Portugalia este din nou în grevă. Angajaţii din sectorul public au declanşat la miezul nopţii o grevă generală de douăzeci şi patru de ore, pentru a protesta faţă de reducerile salariale şi creşterea taxelor.

Măsurile vin în urma semnării unui acord de ajutor financiar între Portugalia, pe de-o parte, şi Uniunea Europeană şi FMI, pe de alta. Greviştii sunt supravegheaţi de forţele de ordine şi nu au fost raportate incidente violente.

La grevă participă toţi membrii celui mai mare sindicat portughez al bugetarilor iar autorităţile apreciază că mişcarea va paraliza serviciile publice. Însă lucrătorii au anunţat că nu vor renunţa nici la proteste, nici la grevă.

Angajaţii sunt nemulţumiţi de condiţiile impuse de creditorii internaţionali ai ţării, care au cerut guvernului de la Lisabona să facă economii bugetare semnificative. Astfel, salariile celor aflaţi în slujba statului vor fi reduse iar o parte a taxelor şi impozitelor vor fi mărite cu câteva procente. În schimbul măsurilor, ţara a primit un împrumut în valoare de 78 de miliarde de euro.

S-au alăturat grevei şi pompierii şi se aşteaptă ca în cursul zilei să intre în grevă câteva sute de angajaţi bugetari. Transporturile au fost deja paralizate. Metrourile şi feriboturile au încetat orice activitate şi vor rămîne închise pentru 24 de ore.

Angajaţii sunt nemulţumiţi de restructurările masive pe care guvernul a început să le pună în aplicare. Şcolile, serviciul poştal şi de salubrizare şi alte servicii publice vor fi afectate de mişcarea sindicală.

Însă acordurile semnate de Portugalia prevăd implementarea unor măsuri de austeritate pentru următorii trei ani. Primele astfel de măsuri au fost luate în 2011, atunci când impozitele plătite de angajatori au crescut, la fel ca taxa pe valoarea adăugată, pentru a susţine eforturile de redresare economică a ţării.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:35 - Daniel Craig spune că a fost „dificil” să accepte nivelul de faimă pe care i l-a adus rolul lui James Bond
12:33 - Dominic Fritz: USR va face parte dintr-un Guvern care își asumă reforme, sau nu va face parte din Guvern. Trebuie să fie clar că această guvernare își asumă inclusiv o reformă a serviciilor (VIDEO)
12:24 - Alexandru Muraru (PNL): Livrarea de reforme, un test major pentru coaliția PNL-PSD-USR-UDMR / Ar fi o mare vulnerabilitate să nu avem candidat comun la prezidențiale (VIDEO)
12:23 - Mașină lovită de tren în zona Poliției Bacău! O persoană transportată de urgență la spital
12:23 - Liderul Iranului, Ali Khamenei, susține Statele Unite și Israelul sunt principalii vinovați pentru căderea regimului președintelui sirian
12:01 - Tanczos Barna: UDMR va rămâne vocea rațiunii în aceste negocieri. Coaliția în patru este cea mai dificilă soluție, dar poate să fie cea mai bună și stabilă / Avem nevoie de un candidat unic / Susținem adevărata reformă a statului (VIDEO)
11:51 - TIR în valoare de 100.000 de euro din Polonia, descoperit la vama Nădlac II. Ce au descoperit polițiștii de frontieră
11:50 - O grupare care a furat din magazine bunuri de aproape 5 milioane de euro, din care făceau parte trei români, arestată în Marea Britanie
11:42 - Cristina Prună: Rolul USR în coaliția cu PSD, PNL și UDMR va fi acela de garant al implementării reformelor / Trebuie reduse cheltuielile statului, nu crescute taxele (VIDEO)
11:30 - Lucian Romașcanu: USR trebuie să își reseteze puțin discursul public. Eu îmi mențin părerea – și nu dau nume – că un partid democratic trebuie să rămână în opoziție (VIDEO)