PPE, rezoluţie DURĂ la adresa Ungariei şi României: Popularii europeni critică derapajele de la statul de drept

PPE, rezoluţie DURĂ la adresa Ungariei şi României: Popularii europeni critică derapajele de la statul de drept

Ungaria şi România au ajuns în vizorul Partidului Popular European (PPE). Popularii au adoptat, miercuri, la Congresul său aflat în desfăşurare la Helsinki, o rezoluţie prin care solicită respectarea valorilor şi libertăţilor pe care se fundamentează UE.

Potrivit unor oficiali participanţi la reuniune, documentul PPE este un mesaj destinat premierului ungar Viktor Orban, dar cancelarul austriac Sebastian Kurz a dat o declaraţie cu o referire şi la alte ţări, printre care şi România.

”Extremismul populist şi naţionalist, dezinformarea, discriminarea şi ameninţările la adresa statului de drept reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa libertăţii şi democraţiei în Europa după căderea Cortinei de Fier”, se arată în textul rezoluţiei, potrivit Agerpres.
”Subliniem că UE se bazează pe valorile respectului demnităţii umane, libertăţii, democraţiei, egalităţii, statului de drept. (…) Cerem tuturor membrilor PPE şi asociaţiilor să respecte, să protejeze şi să promoveze aceste principii”, precizează PPE în document.

Deşi rezoluţia nu menţionează explicit Ungaria, oficiali din PPE au declarat că ea este de fapt un mesaj direct adresat lui Viktor Orban – prezent şi el la Helsinki – şi la adresa partidului său, Fidesz.

Mai mult, cancelarul austriac Sebastian Kurz, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a spus că valorile blocului comunitar sunt ”sacre (…) indiferent din ce partid face parte şeful de guvern şi indiferent dacă este vorba despre Ungaria, România, Polonia, Malta, Grecia, Italia”.

Agenţia Reuters notează că aceste ţări au fost acuzate în ultimii ani că nu respectă anumite valori europene.