PPE, rezoluţie DURĂ la adresa Ungariei şi României: Popularii europeni critică derapajele de la statul de drept

PPE, rezoluţie DURĂ la adresa Ungariei şi României: Popularii europeni critică derapajele de la statul de drept

Ungaria şi România au ajuns în vizorul Partidului Popular European (PPE). Popularii au adoptat, miercuri, la Congresul său aflat în desfăşurare la Helsinki, o rezoluţie prin care solicită respectarea valorilor şi libertăţilor pe care se fundamentează UE.

Potrivit unor oficiali participanţi la reuniune, documentul PPE este un mesaj destinat premierului ungar Viktor Orban, dar cancelarul austriac Sebastian Kurz a dat o declaraţie cu o referire şi la alte ţări, printre care şi România.

”Extremismul populist şi naţionalist, dezinformarea, discriminarea şi ameninţările la adresa statului de drept reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa libertăţii şi democraţiei în Europa după căderea Cortinei de Fier”, se arată în textul rezoluţiei, potrivit Agerpres.
”Subliniem că UE se bazează pe valorile respectului demnităţii umane, libertăţii, democraţiei, egalităţii, statului de drept. (…) Cerem tuturor membrilor PPE şi asociaţiilor să respecte, să protejeze şi să promoveze aceste principii”, precizează PPE în document.

Deşi rezoluţia nu menţionează explicit Ungaria, oficiali din PPE au declarat că ea este de fapt un mesaj direct adresat lui Viktor Orban – prezent şi el la Helsinki – şi la adresa partidului său, Fidesz.

Mai mult, cancelarul austriac Sebastian Kurz, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a spus că valorile blocului comunitar sunt ”sacre (…) indiferent din ce partid face parte şeful de guvern şi indiferent dacă este vorba despre Ungaria, România, Polonia, Malta, Grecia, Italia”.

Agenţia Reuters notează că aceste ţări au fost acuzate în ultimii ani că nu respectă anumite valori europene.

Ultima oră
16:09 - Cum a crescut numărul cazurilor de COVID-19 în București. Aproximativ 1.400 de îmbolnăviri nu au fost alocate către DSP, susțin autoritățile
16:07 - Câți bani a câștigat Sebastian Chitoșcă la Survivor: „Ar fi trebuit să lucrez 4 ani în Germania pentru suma asta”
16:05 - Scandalul din USR PLUS capătă amploare. Dan Barna îl acuză pe Dacian Cioloș că împinge partidul „spre o potențială împăciuire” cu Florin Cîțu
15:54 - iPhone 14 ar putea avea un design complet nou. Cum va arăta noul smartphone
15:50 - Virgil Popescu, despre creșterea prețurilor la gaze: Cred că se va calma. Cred în continuare că e un joc făcut de Rusia pentru a operaționaliza mai repede Nord Stream 2. Nu cred că se va ajunge la o schemă europeană de ajutor (VIDEO)
15:34 - Momente pasionale între George Burcea și Viviana Sposub. Vedeta a purtat rochie de mireasă și totul s-a întâmplat într-un platou TV (VIDEO)
15:23 - Se redeschid patru centre de vaccinare din judeţul Alba. În alte şase, revenire la program de 12 ore
15:22 - Virgil Popescu, despre compensarea facturilor la energie: Vor beneficia peste 5 milioane de gospodării. Subvenția va fi direct în factură (VIDEO)
15:16 - Cine e Bogdan Pascu, omul lui Dan Voiculescu, pus recent șef la CA-ul CNAIR
15:06 - Pădurea Râioasa din Buftea, plină de urmele tăierilor masive din ultimii ani. Mai multe persoane, printre care și copii, au fost prinse în flagrant când tăiau pădurea de un jurnalist (VIDEO)