Premierul din Kosovo spune că tensiunile cu sârbii din nord ar putea să escaldeze. Albin Kurti avertizează că este posibil un nou conflict

Premierul din Kosovo spune că tensiunile cu sârbii din nord ar putea să escaldeze. Albin Kurti avertizează că este posibil un nou conflict
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Kosovo este gata să reziste în fața unui posibil atac din partea Serbiei, în condițiile în care agravarea conflictelor cu etnicii sârbi ar putea conduce la un nou conflict armat, a declarat premierul kosovar Albin Kurti, miercuri, într-un interviu pentru Reuters.

Albin Kurti spune că tensiunile cu sârbii din nordul Kosovo ar putea să escaldeze

Între Kosovo și Serbia au izbucnit noi tensiuni în luna august, când Priștina a anunțat că îi va obliga pe sârbii din nordul teritoriului, care sunt susținuți de Belgrad și nu recunosc instituțiile kosovare, să înceapă să folosească plăcuțe de înmatriculare emise de Priștina.

Situația s-a calmat odată ce Kurti, la presiunea SUA și a UE, a convenit să amâne regula plăcuțelor de înmatriculare până la 1 septembrie. Trupele NATO de menținere a păcii au supervizat îndepărtarea blocadelor rutiere pe care le instalaseră sârbii.

„Nu ar trebui să excludem că aceste politicile agresive ale Belgradului s-ar putea transforma, de asemenea, într-un asalt împotriva Kosovo într-un fel sau altul. Suntem vigilenți, dar nu ne temem”, a afirmat Albin Kurti în limba engleză.

„Nu spun că ne vor ataca în această săptămână sau în următoarea, dar ar fi complet iresponsabil să excludem (…) posibilitatea întețirii tensiunilor și noi conflicte”, a adăugat premierul kosovar.

Teritoriul kosovar și-a declarat independența față de Serbia în 2008. Etnicii sârbi reprezintă 5% din populația de 1,8 milioane de persoane a Kosovo, populație care este în proporție de 90% de etnie albaneză.

Circa 50.000 de etnici sârbi trăiesc în nordul Kosovo, în apropierea frontierei cu Serbia. Ceilalți 40.000 se află la sud de râul Ibar și folosesc deja plăcuțe de înmatriculare emise de Priștina.

Serbia neagă că ar provoca tensiuni și conflict în Kosovo, acuzând Priștina că a călcat în picioare drepturile etnicilor sârbi.

Pe de altă parte, partidele de opoziție de la Priștina l-au acuzat pe Albin Kurti că sperie investitorii când vorbește deschis despre posibilitatea unui nou conflict cu Belgradul. Premierul kosovar a respins acuzațiile, acuzând Rusia – principalul aliat al Serbiei – că joacă un rol în alimentarea tensiunilor etnice din fosta provincie sârbă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
22:12 - Cristian Preda îi cere lui Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat, să trimită o copie a tezei de doctorat la CNATDCU spre verificare / Decanul a mulțumit B1 TV: A fost singurul post prezent la protestul de la Ministerul Educației (VIDEO)
21:44 - Radu Carp, după protestul de duminică: Toți pierdem din aceste secvențe penibile. Strategia lui George Simion, falimentară. AUR nu reușește să capteze curentul de nemulțumire din societate (VIDEO)
21:18 - Victor Ponta critică Guvernul și Comisia Europeană: „Nu aud nicio soluție. Prețurile sunt la fel de mari ca în țările care nu au deloc energie” / „Nu cred că ne atacă rușii. E doar o poveste”
20:57 - Polițiștii, atacați cu pietre și înjurați de familia unui tânăr acuzat că a condus fără permis, în Olt
20:38 - Miliardarul Ion Țiriac a trăit momente uluitoare: „Dormeam unul pe pat, unul sub pat”
20:14 - FRF condamnă incidentele tragice de la meciul din Indonezia: „Este o zi tristă pentru fotbalul mondial, dar una pe care nu trebuie să o uităm” (VIDEO)
19:54 - Cristina Ich și Alex Pițurcă s-au despărțit: „În sfârșit, sunt fericită” (FOTO)
19:32 - Șeful Pentagonului nu consideră iminentă o invazie a Chinei în Taiwan. Lloyd Austin: Bejingul vrea să stabilească un nou normal
19:08 - Jens Stoltenberg (NATO): Ucrainenii au fost capabili să ia orașul Liman, iar asta demonstrează că fac progrese și pot să respingă forțele ruse
18:42 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. Horoscopul chinezesc în Luna Câinelui sub element Metal Yang. Predicțiile pentru fiecare zodie (VIDEO)