Premierul israelian: Lumea trebuie să folosească „forța” dacă Iranul construiește o bombă nucleară

Premierul israelian: Lumea trebuie să folosească forța dacă Iranul construiește o bombă nucleară
Yair Lapid. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Comunitatea internațională ar trebui să folosească „forța militară” dacă Iranul va dezvolta arme nucleare, a declarat joi premierul israelian Yair Lapid în cadrul Adunării Generale a Națiunilor Unite, în timp ce și-a reiterat sprijinul pentru crearea unui stat palestinian „pașnic”, informează Reuters.

Yair Lapid crede că ar trebui să fie folosită inclusiv „forța militară”

„Singura modalitate de a împiedica Iranul să obțină o armă nucleară, este să punem pe masă o amenințare militară credibilă”, a declarat premierul israelian Yair Lapid într-un discurs la Adunarea Generală a ONU.

Comunitatea internațională ar trebui să folosească „forța militară” dacă Iranul va dezvolta arme nucleare, a declarat joi premierul israelian Yair Lapid în cadrul Adunării Generale a Națiunilor Unite, în timp ce și-a reiterat sprijinul pentru crearea unui stat palestinian „pașnic”.

Israelul a desfășurat în ultimele luni o intensă ofensivă diplomatică pentru a încerca să convingă Statele Unite și principalele puteri europene, precum Marea Britanie, Franța și Germania, să nu reînnoiască acordul nuclear iranian din 2015.

În ultimele 10 zile, diverși oficiali au sugerat că acordul ar putea să nu fie reînnoit cel puțin până la jumătatea lunii noiembrie, un termen limită pe care Lapid a încercat să îl folosească pentru a împinge Occidentul să impună o abordare mai dură în negocierile lor.

Lapid se află în plină campanie pentru alegerile legislative din 1 noiembrie

„Singura modalitate de a împiedica Iranul să obțină o armă nucleară este să punem pe masă o amenințare militară credibilă”, a declarat Lapid. Doar atunci se poate negocia un „acord mai lung și mai puternic cu ei”.

„Trebuie să i se spună clar Iranului că, dacă avansează în programul său nuclear, lumea nu va răspunde cu vorbe, ci cu forță militară”, a adăugat el.

Și nu a ascuns faptul că Israelul însuși ar fi dispus să se implice dacă se simte amenințat. „Vom face tot ceea ce este necesar”, a spus el. „Iranul nu va obține o armă nucleară”.

Lapid a acuzat conducerea Teheranului că a condus o „orchestră a urii” împotriva evreilor și a spus că ideologii iranieni „urăsc și ucid musulmanii care gândesc diferit, precum Salman Rushdie și Mahsa Amini”, tânăra a cărei moarte în custodia politicii de moralitate a Iranului a declanșat proteste în întreaga republică islamică.

captură YT

Israelul, care consideră Iranul dușmanul său de moarte, acuză de asemenea Teheranul că finanțează mișcări armate, printre care Hezbollahul libanez și Hamasul palestinian.

În pofida „obstacolelor” existente, a declarat el, „un acord cu palestinienii, bazat pe două state pentru două popoare, este ceea ce este corect pentru securitatea Israelului, pentru economia Israelului și pentru viitorul copiilor noștri”.

Lapid, aflat în plină campanie pentru alegerile legislative din 1 noiembrie, a declarat că o „mare majoritate” a israelienilor sprijină soluția celor două state, „iar eu sunt unul dintre ei”.

„Avem o singură condiție: ca un viitor stat palestinian să fie pașnic”, a adăugat Lapid, al cărui discurs de la ONU a avut scurgeri de informații în Israel și era deja criticat de rivalii săi politici.
Negocierile de pace israeliano-palestiniene sunt în impas din 2014.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:56 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: “Ce sunt pedepsele karmice? Când și cum se aplică acestea (VIDEO)
23:33 - Directorul unei companii energetice publice germane participă ca observator la referendumul de anexare a provinciei Zaporojie la Rusia
22:55 - Planul lui Putin după anexarea teritoriilor din Ucraina: Kremlinul ar urma să introducă legea marțială și să interzică bărbaților să părăsească țara
22:21 - Marian Daragiu, vicepreședinte al Partidei Romilor și subsecretar de stat la Ministerul Educației: „Cazul Caracal a scos la iveală în primul rând o serie de disfuncționalități la nivel de instituții” (VIDEO)
21:43 - Xi Jinping, subiect de căutare pe rețelele sociale, în urma zvonurilor privind arestarea sa și o lovitură de stat în China (VIDEO)
21:26 - Continuă protestele în Rusia: Peste 700 de manifestanţi împotriva mobilizării lui Putin în războiul rus din Ucraina, arestaţi în 32 de oraşe
20:55 - Parlamentul rus ar urma să dezbată pe 29 septembrie alipirea la Rusia a provinciilor ucrainene ocupate
20:22 - Momente de panică pentru fratele lui Edi Iordănescu. Ambulanţa a intrat pe teren pentru a-i acorda îngrijiri medicale în CS Dinamo – FCSB 2
19:57 - Video complet cu bătaia dintre Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf. Ce a declanșat conflictul și cum au ajuns cei doi să își împartă pumni
19:17 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 25 septembrie– 1 octombrie 2022. Nativii Taur au posibilitatea de a avea o expansiune incredibilă pe plan financiar (VIDEO)