Israel ar urma să vândă Emiratelor Arabe Unite un sistem avansat de apărare antiaeriană, susțin sursele Reuters / Presa israeliană spunea că România ar fi și ea pe punctul de a cumpăra celebrul Iron Dome

Israel ar urma să vândă Emiratelor Arabe Unite un sistem avansat de apărare antiaeriană, susțin sursele Reuters / Presa israeliană spunea că România ar fi și ea pe punctul de a cumpăra celebrul Iron Dome
Imagini spectaculoase din aprilie 2022, cu sistemul de apărare antiaeriană Iron Dome interceptând rachete lansate din Fâșia Gaza. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Mohammed Talatene

Israel a convenit să vândă Emiratelor Arabe Unite un sistem avansat de apărare antiaeriană, au declarat pentru Reuters două surse familiare cu subiectul, în ceea ce ar putea fi primul acord cunoscut de acest gen între cele două țări după normalizarea relațiilor în 2020.

În septembrie 2020, Israel, EAU și Bahrain au semnat „Acordurile Avraam” pentru normalizarea relațiilor, o înțelegere intermediată de administrația Donald Trump a SUA. De altfel, momentul istoric s-a produs chiar la Casa Albă.

Informația vehiculată pe surse de Reuters vine aproape concomitent cu informația transmisă pe surse de publicația israeliană Haaretz, care spunea că România este foarte dornică să cumpere sistemul de apărare antirachetă Iron Dome din Israel, având șansa să devină prima țara europeană care va face o asemenea achiziție.

Israel ar urma să vândă Emiratelor Arabe Unite un sistem avansat de apărare antiaeriană (surse Reuters)

Presupusul acord arată că, pentru unele state arabe, rezolvarea conflictului israelo-palestinian a fost trecută în plan secund de priorități naționale ca securitatea sau economia.

Israel și EAU, un alt aliat al SUA, împărtășesc o teamă majoră, și anume posibilitatea Iranului de a obține o armă nucleară, cu toate că Teheranul neagă că ar avea o asemenea ambiție.

În mijlocul verii, Israel a aprobat o solicitare a EAU și îi va furniza interceptoare mobile de tip SPYDER fabricate de compania israeliană Rafael, susțin două surse, care au refuzat totuși să ofere și alte detalii, având în vedere natura sensibilă a acordului.

O a treia sursă susține că EAU a achiziționat tehnologie israeliană capabilă să contracareze atacurile cu drone – cum au fost cele care au vizat Abu Dhabi chiar în acest an.

Urmăriți B1TV.ro și pe