Premierul Poloniei: Putin a dat foc întregii Ucraine, iar Europa încă se mai întreabă dacă e suficient să stingă flăcările doar cu un extinctor. Dacă Europa dă dovadă de slăbiciune, va fi umilită şi va rămâne fără apărare

Premierul Poloniei: Putin a dat foc întregii Ucraine, iar Europa încă se mai întreabă dacă e suficient să stingă flăcările doar cu un extinctor. Dacă Europa dă dovadă de slăbiciune, va fi umilită şi va rămâne fără apărare
În imagine: Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei. Sursă foto: Hepta - DPA Images / Kay Nietfeld

Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei, a cerut UE să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei, dat fiind că măsurile de până acum, în mod evident, nu au funcționat. De asemenea, el a reproșat atitudinea oficialilor din unele state UE, care vorbesc deja ca și cum relaţiile cu Rusia ar putea reveni la normal. „Dacă Europa dă dovadă de slăbiciune, va fi umilită şi va rămâne fără apărare”, a insistat Morawiecki.

Sâmbătă, Mateusz Morawiecki s-a întâlnit cu Roberta Metsola, preşedinta Parlamentului European, la un centru de primire a refugiaţilor ucraineni. Vineri, Metsola a mers în Kiev și s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Premierul Poloniei critică reacția slabă a UE și cere mai multe sancțiuni împotriva Rusiei

Morawiecki a remarcat că rata de schimb a rublei a revenit la nivelul de dinaintea declanșării războiului, semn că Moscova reușește să evite sancțiunile.

„Aceasta înseamnă că toate măsurile economice – microeconomice, macroeconomice, financiare, bugetare şi monetare – nu au funcţionat aşa cum şi-ar fi dorit-o unii politicieni”, a declarat premierul polonez, potrivit EFE, citat de Agerpres.

El a reproșat apoi faptul că oficiali din unele state UE deja vorbesc ca şi cum relaţiile cu Rusia ar putea reveni la situaţia de dinainte de război.

Morawiecki a insistat, în schimb, că „nu va exista o întoarcere la normalitate” atât timp cât suveranitatea Ucrainei este ameninţată și a cerut „sancţiuni reale” împotriva Rusiei.

Putin „a dat foc întregii Ucraine, iar Europa încă se mai întreabă dacă este suficient (să stingă focul doar cu) un extinctor. Dacă Europa dă dovadă de slăbiciune, va fi umilită şi va rămâne fără apărare”, a avertizat premierul Mateusz Morawiecki.

Morawiecki: „Ucrainenii luptă pentru valorile Europei”

Polonia e poate cel mai important aliat al Ucrainei în această perioadă, primind milioane de refugiați ucraineni și cerând sancțiuni extrem de drastice împotriva Rusiei.

Mateusz Morawiecki se numără printre premierii care, luna trecută, au mers în Kiev, sfidând bombardamentele.

„Europa trebuie să înțeleagă că dacă pierde Ucraina, nu va mai fi vreodată la fel. Nu va mai fi Europa. Mai degrabă va fi o versiune înfrântă, umilită și demnă de milă a ei. Eu vreau o Europă puternică și determinată”, a transmis el, la vremea respectivă.

Ulterior, Morawiecki le-a cerut și altor lideri europeni să meargă în Kiev în semn de solidaritate, deoarece ucrainenii „luptă pentru valorile Europei şi ale lumii occidentale”.

Urmăriți B1TV.ro și pe