Premierul rus: O ”resetare” a relațiilor Rusiei cu SUA fără ridicarea sancțiunilor este imposibilă

Premierul rus: O ”resetare” a relațiilor Rusiei cu SUA fără ridicarea sancțiunilor este imposibilă
Foto: ria.ru

O resetare a relațiilor bilaterale dintre Rusia și SUA, fără ridicarea sancțiunilor impuse Moscovei este imposibilă, a afirmat premierul rus Dmitri Medvedev, într-un interviu acordat postului de televiziune american CNBC, citat de Ria Novosti.

Întrebat despre posibilitatea unei ”resetări” a legăturilor dintre Rusia și SUA având în vedere sancțiunile occidentale, prim-ministrul rus a spus că exclude această variantă. ”Desigur, nu. Absolut imposibil. Să vorbim direct, nu noi am inventat aceste sancțiuni, acestea au fost concepute de partenerii noștri din comunitatea internațională. Așa cum spunem noi, Dumnezeu să îi judece. Noi cu siguranță vom supraviețui acestor sancțiuni. Nu am nicio îndoială că peste un timp ele se vor evapora, nu vor mai exista pur și simplu, dar nu este nicio îndoială că ele au cauzat un prejudiciu important relațiilor dintre noi’”, a spus Medvedev.

Deși susține  că sancțiunile nu au afectat în mod semnificativ niciuna dintre părți, premierul rus afirmă că dacă situația va continua, lucrurile se vor înrăutăți. ”Aș dori să spun încă o dată: nimic dramatic nu s-a produs nici pentru economia noastră, nici pentru economia Uniunii Europene și cu atât mai mult pentru cea americană, care în general nu depinde de economia Rusiei. Însă, dacă această situația va continua, potențialul negativ se va acumula. Este evident’, a declarat Medvedev.

Rusia a fost vizată de mai multe serii de sancțiuni, impuse de SUA și UE, ca urmare a rolului jucat de Moscova în criza ucraineană, anularea acestora fiind condiționată de detensionarea situației din sud-estul separatist al Ucrainei.