Presa arabă: Gaddafi cere garanţii de securitate pentru el şi familia sa în schimbul retragerii

Presa arabă: Gaddafi cere garanţii de securitate pentru el şi familia sa în schimbul retragerii
Postul de televiziune Al Jazeera relatează că liderul libian Muammar Gaddafi ar accepta să se retragă de la putere, însă numai dacă sunt îndeplinite anumite condiţii. Informaţia apare şi în două cotidiene...

Postul de televiziune Al Jazeera relatează că liderul libian Muammar Gaddafi ar accepta să se retragă de la putere, însă numai dacă sunt îndeplinite anumite condiţii. Informaţia apare şi în două cotidiene arabe, însă nu este confirmată oficial, informează Reuters.

Conform ziariştilor de la Al Jazeera, Gaddafi le-a propus rebelilor din Libia să convoace o şedinţă a Parlamentului în care să fie luate în discuţie o serie de garanţii cerute de liderul libian. Principala solicitare se referă la securitatea personală şi a familiei sale, însoţită de promisiunea că rudele lui nu vor fi trimise în judecată după retragerea sa.

„Gaddafi a început să ia legătura cu oficiali din state africane şi arabe, în căutarea unei soluţii sigure care să îi permită să părăsească Libia într-un mod onorabil, care să nu îi atingă demnitatea”, susţin surse citate de presa arabă.

Conform aceloraşi surse, cerinţele liderului libian ar fi fost respinse, pe motiv că o retragere onorabilă a acestuia ar leza memoria victimelor provocate de regimul său.

O altă variantă, mai puţin vehiculată în presă, este ca preşedintele Libiei să accepte să cedeze puterea Parlamentului, în schimbul unei sume de bani.

Protestele din Libia au început în luna ianuarie, după valul de revolte din Tunisia, Egipt şi Yemen. Rebelii cer înlăturarea lui Gaddafi de la conducerea statului, unde se află de peste 40 de ani.

Gaddafi pune condiţii pentru retragere