Presa străină, despre referendum și justiția din țara noastră: „Rivalităţile politice din România s-au transformat într-un război teritorial”

Presa străină, despre referendum și justiția din țara noastră: „Rivalităţile politice din România s-au transformat într-un război teritorial”

Evenimentele din ultimele săptămâni pun în pericol progresele înregistrate de România în ultimii cinci ani în ceea ce priveşte justiţia, notează The Economist, într-un amplu articol despre rivalitatea de pe scena politică românească. Tot despre sistemul juridic amintesc şi jurnaliştii France Presse, care titrează că justiţia a intrat în ochiul ciclonului crizei politice care zguduie România.

Articolul intitulat „Este situaţia din România mai gravă decât cea din Ungaria?” din The Economist menţionează că niciun oficial de la Bruxelles nu înţelege de ce anume guvernul Ponta ignoră făţiş legislaţia ţării şi a luat măsuri rapide pentru a pune instituţiile cheie sub controlul partidului.

„Este cu atât mai greu de crezut cu cât domnul Ponta avea toate şansele să câştige alegerile”, mai spun jurnaliştii.

Rivalităţile politice din România s-au transformat într-un război teritorial, notează Nick Thorpe pentru BBC. Preşedintele suspendat i-a predat mandatul lui Crin Antonescu, sosit de la Senat să îşi ocupe postul. În fiecare zi, în România, se petrece o nouă dramă politică, spune jurnalistul, amintind şi de tentativa de sinucidere a lui Adrian Năstase.

Agenţia Associated Press, într-un articol dedicat deciziei Curţii Constituţionale cu privire la organizarea referendumului, precizeză că la vot trebuie să iasă majoriatatea electoratului pentru a putea fi validat. Hotărârea îngreunează eforturile rivalilor preşedintelui, mai spun jurnaliştii. Însă decizia Curţii este doar cel mai recent episod al luptei pentru putere de la Bucureşti, luptă care a tras o serie de critici din partea oficialilor europeni, în special în ceea ce priveşte soarta democraţiei într-o fostă ţară comunistă.

Tot despre justiţie vorbesc şi cei de la France Presse, despre care spun că a intrat în ochiul ciclonului crizei politice care zguduie ţara. AFP citează părerea unui specialist, care precizează că lipsa de legitimitate a elitelor politice le determină să instrumentalizeze justiţia.

BBC, despre politica din România: O nouă zi, o nouă dramă

Embed: " />
Tags:
Ultima oră
23:17 - Ioana Constantin (PMP): Cioloș are probleme serioase cu memoria politică. Certa UDMR că nu vor alegeri locale în două tururi, ca și când în 2016 n-a scos chiar el, noaptea ca hoții, acest lucru din programul de guvernare
22:54 - Grav accident rutier în Teleorman. Opt persoane au fost rănite și alte două au decedat. Planul roșu de intervenție, activat
22:52 - Sorin Cîmpeanu a explicat de ce a renunțat la modificările vizând CNATDCU / Despre acuzația că plagiatorii ar fi fost favorizați: „Faptul că aceste acuze devin virale nu înseamnă că ele capătă și valoare de adevăr” (VIDEO)
22:34 - Grindină și furtuni puternice în Galați și în Brăila. Zeci de copaci au distrus autoturisme, vântul a smuls acoperișul unui bloc și l-a aruncat pe o mașină
22:16 - Sorin Cîmpeanu, despre schimbările în structura anului școlar: Voi susține nevoia de extindere a perioadei de cursuri (VIDEO)
21:58 - Dezastru la Titularizare. Sorin Cîmpeanu: Am avut 34.000 de candidați, doar 11.000 au luat peste 7. Au fost 15 note de 1. Avem probleme și cu profesorii corectori – 97% din note au fost schimbate după contestații (VIDEO)
21:56 - Profesorii, a doua cea mai vaccinată categorie profesională. Sorin Cîmpeanu, precizări cu privire la testarea periodică a cadrelor didactice (VIDEO)
21:35 - În ce condiții ar putea fi vaccinați anti-COVID elevii, la școală. Precizările ministrului Sorin Cîmpeanu (VIDEO)
21:31 - Cazul românului reținut în Cipru. MAE: Instanța a pronunțat o pedeapsă privativă de libertate pentru încălcarea embargoului impus pentru partea de nord a Republicii. Decizia nu e definitivă
21:22 - Sorin Cîmpeanu, despre testarea elevilor în școli: Există 5.000 de teste la nivelul fiecărui județ, ce vor putea fi folosite în cazul în care apar simptome