Președinta Comisiei Europene a comunicat un nou pachet de ajutor financiar pentru Ucraina de 9 miliarde de euro: „Investițiile vor ajuta Ucraina să devină mai puternică”

Președinta Comisiei Europene a comunicat un nou pachet de ajutor financiar pentru Ucraina de 9 miliarde de euro: „Investițiile vor ajuta Ucraina să devină mai puternică”
Președinta Comisiei Europene a comunicat un nou pachet de ajutor financiar pentru Ucraina de 9 miliarde de euro: „Investițiile vor ajuta Ucraina să devină mai puternică”. Foto: Hepta/Dursun Aydemir

Comisia Europeană propune un nou pachet de ajutor financiar pentru Ucraina sub forma unei „asistențe macrofinanciare excepționale”.

Ucraina va primi până la 9 miliarde de euro pentru a ajuta la reconstrucția țării distruse de războiul provocat de Vladimir Putin.

Ajutor de 9 miliarde de euro al Uniunii Europene pentru Ucraina în 2022

„Propunem o nouă asistență macrofinanciară pentru Ucraina de până la 9 miliarde de euro (9,5 miliarde de dolari) în 2022. Știm că Ucraina este în prima linie și apără valorile noastre europene. Suma este pentru acest moment, pentru a susține guvernul, dar vom continua să fim alături de ei pe tot parcursul acestui război și când își vor reconstrui țara devastată de armata lui Putin.

Desigur că trebuie să ne gândim la a doua zi și la eforturile mai ample de reconstrucție. Aici UE are o responsabilitate și un interes strategic în a conduce acest efort de reconstrucție. Ar trebui combinate investiții și reforme imediate.

În timp, acestea vor susține Ucraina în calea sa către UE, deci sunt foarte importante pentru procesul de aderare. Planul de reformă va cuprinde chestiunile legate de anticorupție, statul de drept, independența sistemului de justiție etc. Acestea vor ajuta Ucraina la aderarea la UE”, a declarat șefa Comisiei Europene.

Ursula von der Leyen a anunțat și crearea unei platforme pentru reconstrucția Ucrainei, aducând împreună, statele membre, UE și Ucraina, alături de alte state, contribuțiile, donatorii bilaterali, internaționali, instituțiile financiare internaționale și alți parteneri cu aceleași scopuri.

„Investițiile vor ajuta Ucraina să devină mai puternică și mai rezilientă în urma dezastrului lăsat de armata rusă a lui Putin”, a mai transmis Ursula von der Leyen.

Ursula von der Leyen: Mobilizăm puterea economică a UE

Uniunea Europeană a sprijinit poporul ucrainean încă de la începutul războiului provocat de Vladimir Putin.

„Mobilizăm puterea economică a UE, adoptând o serie de sancţiuni menite să epuizeze resursele utilizate de Putin pentru a-şi finanţa războiul. Pe de altă parte, am direcţionat deja aproximativ 4 miliarde euro sub formă de asistenţă macrofinanciară, ajutor umanitar şi sprijin pentru statele membre care primesc refugiaţi din Ucraina”, potrivit ec.europa.eu.

În luna aprilie, Comisia Europeană a organizat împreună cu Canada un eveniment mondial de strângere de fonduri, în cadrul căruia s-au strâns 9,1 miliarde euro, sumă destinată persoanelor care fug din calea bombelor aflate atât în interiorul, cât şi în afara Ucrainei.

Urmăriți B1TV.ro și pe