Președintele afgan acuză trupele NATO de uciderea a nouă civili

Președintele afgan acuză trupele NATO de uciderea a nouă civili
Președintele afgan Hamid Karzai a criticat instituțiile și forțele militare occidentale pentru opoziția față de guvernarea sa, acuzându-le că ar fi responsabile de moartea unor civili, în timpul unui raid...

Președintele afgan Hamid Karzai a criticat instituțiile și forțele militare occidentale pentru opoziția față de guvernarea sa, acuzându-le că ar fi responsabile de moartea unor civili, în timpul unui raid aerian al forțelor NATO, informează Reuters.

Afirmațiile au fost făcute marți, în cea de-a doua zi a vizitei Secretarului american al Apărării, Robert Gates, liderul afgan acuzând autoritățile de uciderea a nouă tineri în urma unui atac aerian al forțelor NATO de săptămâna trecută.

În ultima vreme, președintele afgan a  fost ținta unor acuzații de corupție lansate de lumea occidentală, care se referă la modalitatea lui Karzai de a soluționa criza băncilor private, cu riscul de a pierde milioane de dolari și de a apela la Fondul Monetar Internațional .

„Aceste instituţii sunt împotriva guvernării din Afganistan. Dacă vreţi într-adevăr un guvern puternic, va trebui să îndepărtaţi aceste obstacole”, s-a adresat Karzai populaţiei, într-un discurs public.

Controversa stârnită de incidentul petrecut săptâmâna trecută, când elicopterele NATO au deschis din greșeală focul asupra civililor afgani, a dus la sporirea tensiunilor dintre Afganistan și țările membre NATO, care doreau să trimită trupe pentru instaurarea păcii și oprirea atacurilor talibane din zonă.