Președintele Afganistanului acuză SUA pentru degradarea securității în urma ofensivei talibanilor

Președintele Afganistanului acuză SUA pentru degradarea securității în urma ofensivei talibanilor
Ashraf Ghani. Sursa foto: Facebook

Președintele Afganistanului, Ashraf Ghani, a lansat acuzații grave la adresa SUA pentru starea de insecuritate din țara sa. Acesta consideră că retragerea precipitată  trupelor SUA au permis talibanilor să redobândească influența în orașe cheie.

Cu toate acestea, Ghani a mai spus că guvernul său are un plan de a controla condițiile în termen de șase luni, scrie i24news.

Președintele Ashraf Ghani a acuzat luni situația de securitate a Afganistanului, care se deteriorează rapid, după o decizie „bruscă” a Statelor Unite de a-și retrage trupele, dar a declarat că guvernul său are un plan de a pune condițiile sub control în termen de șase luni.

Insurgenții talibani s-au mutat în trei capitale de provincie în ultimele zile, pe fondul progreselor rapide la nivel național, de când Washingtonul a declarat că planifică retragerea completă a trupelor până în septembrie.

„Situația actuală se datorează unei decizii bruște privind retragerea trupelor internaționale”, a declarat Ghani parlamentului afgan într-un discurs. „Am avut o situație neașteptată în ultimele trei luni.”

Cu toate acestea, guvernul afgan a avut un plan de securitate pentru a controla situația în termen de șase luni, a adăugat el, iar Statele Unite au susținut planul.

Talibanii nu se vor îndrepta spre pace dacă nu se va reduce situația înrăutățită a securității, a spus Ghani.

Președintele SUA, Joe Biden, a stabilit aniversarea atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001 drept termenul limită pentru scoaterea tuturor trupelor americane din Afganistan, dar a mutat data retragerii totale la 31 august, deoarece procesul este înainte de termen.

De asemenea, Biden și-a anunțat recent decizia de a pune capăt misiunii de luptă a SUA în Irak, finalizând pivotul către China și alte noi amenințări la aproximativ două decenii după ce America a fost atacată.