Președintele american, către Turcia. Barack Obama a subliniat necesitatea vitală pentru ca toate părțile să acționeze în cadrul statului de drept

Președintele american, către Turcia. Barack Obama a subliniat necesitatea vitală pentru ca toate părțile să acționeze în cadrul statului de drept
Foto: gazetablic.com

Președintele Barack Obama a cerut Turciei să respecte statul de drept, fiind un avertisment pentru guvernul țării.

El a subliniat "necesitatea vitală" pentru ca toate părțile să "acționeze în cadrul statului de drept," după consultarea consilierii de securitate cu privire la efectele negative din urma tentativei de lovitură de stat.

Obama a cerut de asemenea liderilor turci să "evite acțiunile care ar conduce la violență sau la instabilitate", a anunțat Casa Albă, informează AFP.

Deși guvernul lui Recep Tayyip Erdogan a respins lovitura de stat, situația rămâne încărcată, iar tensiunile dintre Washington și Ankara sunt în creștere.

Mai mulți comandanți de armată și mii de militari au fost reținuți după lovitura de stat eșuată, care a ucis mai mult de 200 de oameni.

“Nu a existat niciun indiciu că ar fi fost americani uciși în Turcia”, a spus Obama.

Autoritățile turcești au impus o blocare a securității și au redus puterea de la baza aeriană de la Incirlik, din sudul țării.

Obama a declarat că eforturile comune, cum ar fi lupta împotriva terorismului, "vor necesita în continuare cooperarea turcă."

În timpul încercării de lovitură de stat, Obama și-a anunțat sprijinul său pentru "guvernul ales în mod democratic" din Turcia și a cerut tuturor părților să "evite orice violență sau vărsare de sânge."