Preşedintele ceh Milos Zeman: Persoanele transgender mi se par dezgustătoare

Preşedintele ceh Milos Zeman: Persoanele transgender mi se par dezgustătoare
Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Preşedintele Cehiei, Milos Zeman, a afirmat că persoanele trangender i se par „dezgustătoare”. Declarația vine în contextul controverselor și disputei apărute în cadrul Uniunii Europene după o lege anti-LGBT adoptată în Ungaria. Premierul olandez Mark Rutte i-a cerut omologului său ungar, Viktor Orban, să respecte drepturile acestei comunități sau să iasă din blocul comunitar.

Ce crede Milos Zeman despre persoanele transgender

„Persoanele transgender mi se par dezgustătoare”, a declarat Milos Zeman, într-un interiu televizat, potrivit Reuters.

Președintele ceh fusese întrebat despre legea recent adoptată în Ungaria ce interzice răspândirea în şcoli a materialelor considerate a promova homosexualitatea şi schimbarea de sex.

„Dacă îţi faci operaţie de schimbare de sex, practic te automutilezi. Orice operaţie este un risc, iar persoanele transgender mi se par dezgustătoare”, a mai spus Zeman.

El a mai spus că a condamna legea din Ungaria ar însemna un amestec în afacerile interne ale acestei țări.

Zeman e recunoscut pentru declarațiile sale controversate, dar și pentru simpatiile sale pentru Rusia şi China.

Legea anti-LGBT din Ungaria a fost criticată de aproape toate partidele de opoziție din această țară, de ONG-uri și de lideri europeni.

La summitul UE, premierul olandez Mark Rutte i-a cerut omologului său ungar Viktor Orban să respecte drepturile LGBT sau să iasă din blocul comunitar.

Premierul Luxemburgului, Xavier Bettel, l-a confruntat direct pe Orban: „Nu am devenit gay. Sunt, nu este o alegere. Mama mea urăște faptul că sunt gay, trăiesc cu asta. Iar acum puneți asta într-o lege. Vă respect, însă aceasta este o linie roșie. Este vorba de drepturile de bază, dreptul la a fi diferit”.

Urmăriți B1TV.ro și pe