În mijlocul crizei ucrainene a venit o manevră militară surpriză – o operațiune croată de confuzie. Președintele Zoran Milanovic a fost în prim-planul reflectoarelor marți, când a declarat că țara sa și-ar retrage trupele din forțele NATO desfășurate în Europa de Est dacă tensiunile dintre Federația Rusă și Ucraina vor escalada, relatează Politico.
Zoran Milanovic, fost lider al social-democraților, a fost contrazis de ministrul croat de externe, Gordan Grlic-Radman, din guvernul de centru-dreapta de la Zagreb.
La puțin timp distanță a apărut și informația că forțele croate deja au revenit în țară din Polonia, la finalul dislocării de rutină, după cum indică documentele publicate de Ministerul croat al apărării.
Grupul de luptă NATO din Polonia scria recent că „în curând” va întâmpina un nou contingent croat. Chiar și așa, publicația croată Jutarnji List a relatat ulterior că țara nu are programat să trimită o nouă unitate în 2022 – motiv pentru care nu va exista o retragere de forțe în cazul unei invazii ruse în Ucraina în următoarele săptămâni sau luni.
Zoran Milanovic nu are o relație prea bună cu guvernul de centru-dreapta al lui Andrej Plenkovic, intrând de mai multe ori în clinciuri cu membrii săi. Comentariile președintelui croat au semănat confuzie și pentru că, deși el are statut de comandant suprem al forțelor armate, desfășurările NATO sunt gestionate de Ministerul apărării, cu aprobarea parlamentului de la Zagreb.
Mai multe publicații locale susțin că Zoran Milanovic ar fi declarat că Zagrebul nu se va implica în criza dintre Federația Rusă și Ucraina.
„Croația nu va trimite nicio trupă în cazul unei escaladări. Dimpotrivă, va rechema toate trupele, până la ultimul soldat croat”, a spus președintele Zoran Milanovic.
„Toate acestea se întâmplă în anticamera Rusiei”, a continuat oficialul croat. „Cineva trebuie să ajungă la un acord care va ține cont de interesele de securitate ale Rusiei”, a adăugat el. Potrivit președintelui croat Zoran Milanovic, există alte căi pentru a prezerva „întregul sau 99% din teritoriul” Ucrainei și pentru „a o ajuta din punct de vedere economic”.