Președintele demisionar al Sri Lankăi s-a mutat temporar în Thailanda

Președintele demisionar al Sri Lankăi s-a mutat temporar în Thailanda
Foto: Facebook

Fostul președinte din Sri Lanka, Gotabaya Rajapaksa, a ajuns joi în Thailanda, potrivit Reuters. El caută un adăpost temporar într-o a doua țară din Asia de Sud-Est după ce a fugit luna trecută din țara sa în urma unor proteste majore.

Rajapaksa va locui temporar în Thailanda după ce a fugit din Sri Lanka spre Singapore pe 14 iulie

Rajapaksa a ajuns pe aeroportul Don Muang din Bangkok cu un zbor charter din Singapore, după ce autoritatea pentru imigrație a orașului-stat a declarat joi, într-un comunicat, că a părăsit Singapore.

El a demisionat din funcție la scurt timp după aceea, în urma unor revolte naționale fără precedent legate de modul în care guvernul său a gestionat cea mai gravă criză economică din ultimele șapte decenii.

Revolte violente în Sri Lanka

Cu doar câteva zile înainte de demisie, milioane de protestatari au luat cu asalt reședința oficială și biroul președintelui.

Autoritățile thailandeze au declarat că fostul ofițer militar, care este primul șef de stat din Sri Lanka care demisionează la jumătatea mandatului, nu are intenția de a cere azil politic și va rămâne doar temporar.

Rajapaksa nu poate participa la nicio activitate politică cât timp se află în Thailanda. Pașaportul diplomatic al fostului președinte îi va permite acestuia să rămână în Thailanda timp de 90 de zile.

Criza economică a Sri Lankăi este rezultatul mai multor factori, inclusiv COVID-19, care a afectat economia dependentă de turism, creșterea prețului petrolului, reducerile de taxe populiste și o interdicție de șapte luni privind importul de îngrășăminte chimice anul trecut, care a devastat agricultura.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
20:58 - Tragedie ca într-un thriller polițist la Cernăuți: un pedofil a ucis o polițistă de doar 22 ani care l-a surprins arătându-și organele genitale în apropierea unei școli. La două zile, criminalul a fost prins și, ulterior, declarat mort de colegii tinerei
20:58 - 4 avioane de vânătoare rusești au intrat în spațiul aerian al Poloniei și în cel al Suediei
20:35 - Cristian Tudor Popescu, despre „bășina nucleară, violatorul impotent și porumbeii păcii”. Comentariul incisiv al gazetarului
20:32 - Cântăreața Jo și-a făcut prima operație estetică la 28 de ani: „Sunt mega încântată de rezultat / Nu mi se pare greșit să facem schimbări” (FOTO)
20:09 - Cătălin Drulă critică dur PSD și PNL: Acuzații reciproce despre care are infractorii mai mari. Acesta este falimentul moral deplin al proiectului deplin al proiectului Iohannis – România Anormală
20:00 - Un notoriu mercenar rus, veteran din Transnistria, a fost lichidat de ucraineni în contraofensiva din Herson
19:55 - Află la ce folosește buzunarul mic al blugilor și capsele acestora
19:53 - Eduard Hellvig (SRI): Marele câștig al acestui mandat a fost separarea de politică, absolut normală într-o societate democratică
19:29 - Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu: Creșterea impozitelor pe locuințe nu va avea efect asupra persoanelor cu venituri mici
19:07 - Eugen Tomac, în Parlamentul European: Cui servește menținerea României și Bulgariei în afara frontierelor UE? Avem dreptul să fim tratați în mod corect (VIDEO)