22 de milioane de oameni depind de noul președinte ales de Parlamentul din Sri Lanka

22 de milioane de oameni depind de noul președinte ales de Parlamentul din Sri Lanka
Captura youtube

Parlamentul din Sri Lanka va vota miercuri, prin vot secret, un nou președinte care să scoată țara din criza politică, economică și umanitară profundă care l-a eliminat pe liderul precedent, anunță thedailystar.

Sri Lanka se confruntă cu o criză economică și politică profundă

Premierul și președintele interimar Ranil Wickremesinghe, care a fost imaginea guvernamentală a gestionării crizei economice, se va confrunta cu o provocare grea după ce, în ultima vreme, principalul său rival a primit un sprijin din ce în ce mai mare.

Dullas Alahapperuma, un fost ministru și purtător de cuvânt al guvernului, a fost nominalizat de o facțiune separatistă a coaliției de guvernare, iar partidele minorităților etnice au declarat, de asemenea, că îl vor susține.

Liderul partidului marxist Anura Dissanayake este de asemenea, așteptat să candideze.

Câștigătorul va îndeplini restul mandatului lui Gotabaya Rajapaksa, care se încheie în 2024. Rajapaksa a fugit din țară și a demisionat prin e-mail săptămâna trecută, după ce protestatari furioși din cauza colapsului economic al țării au luat cu asalt reședința sa oficială și au ocupat clădiri cheie ale statului.

Din cauza crizei economice, cei 22 de milioane de locuitori ai Sri Lankăi se confruntă cu penuria de produse de bază, inclusiv medicamente, combustibil și alimente iar guvernul negociază un plan de salvare cu Fondul Monetar Internațional.

Interimarul Wickremesinghe nu prea are credibilitate

Wickremesinghe, în vârstă de 73 de ani, are o vastă experiență în afaceri diplomatice și internaționale și a condus negocierile cruciale cu FMI. În dubla sa funcție de ministru de finanțe, el a ținut discursuri săptămânale în Parlament în care a avertizat că ieșirea din criză va fi dificilă.

Wickremesinghe este profund nepopular în rândul publicului larg, care îl vede ca pe o rămășiță a guvernului Rajapaksa, care a condus țara spre o catastrofă economică.

Studenții și activiștii politici au organizat marți mici proteste cerând ca Wickremesinghe să demisioneze.
Alahapperuma, în vârstă de 63 de ani este fost purtător de cuvânt al guvernului și a ocupat diverse funcții, inclusiv cea de ministru al informațiilor și al mass-mediei, ministru al sportului și ministru al energiei în guvernele anterioare, anterior nu a fost luat în considerare pentru funcții de conducere de top.

Liderul partidului marxist, Anura Dissanayake, în vârstă de 53 de ani, este de asemenea așteptat să participe la votul de miercuri. El a mai candidat pentru funcția de președinte în 2019.

Votul începe la ora 10.00, cu votul secret al celor 225 de membri ai Parlamentului, prezidat de secretarul general. Voturile vor fi numărate și anunțate imediat.

Urmăriți B1TV.ro și pe