Președintele Dumei de Stat din Rusia avansează ideea că forțe străine ar fi vinovate de otrăvirea lui Aleksei Navalnîi

Președintele Dumei de Stat din Rusia avansează ideea că forțe străine ar fi vinovate de otrăvirea lui Aleksei Navalnîi
Foto: Hepta - Zuma Press / PhotoXpress

Președintele Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, a anunțat că va solicita uneia dintre comisii să investigheze o posibilă implicare a forțelor străine în otrăvirea lui Aleksei Navalnîi. Viaceslav Volodin nu exclude ca totul să fi fost o strategie pentru a alimenta tensiunile din interiorul Rusiei și pentru a da apă la moară celor care critică Moscova. Medicii ruși care l-au îngrijit inițial pe Navalnîi, principalul opozant al lui Vladimir Putin, au susținut că acesta nu a fost otrăvit. În schimb, Spitalul Charité din Berlin, acolo unde se află acesta internat acum, a transmis că el a fost otrăvit, iar acțiunea substanței a fost confirmată de multe ori în laboratoare independente. Starea de sănătate a lui Aleksei Navalnîi este în continuare gravă, el fiind în comă.

Duma vrea să fie analizate posibile implicări externe în otrăvirea lui Aleksei Navalnîi

Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, a anunțat că va solicita Comisiei pentru securitate să analizeze dacă forțe străine au fost implicate în otrăvirea lui Aleksei Navalnîi, într-o tentativă de a alimenta tensiunile din Rusia.

„Comisia pentru securitate a Dumei de Stat va primi instrucţiuni să analizeze ce s-a întâmplat pentru a înţelege dacă aceasta a fost o tentativă din partea unor forțe străine de a afecta sănătatea unui cetăţean rus pentru a alimenta tensiunile din interiorul Rusiei, precum şi pentru a formula noi acuzaţii împotriva ţării noastre”, a transmis Viaceslav Volodin, printr-un comunicat citat de Reuters.

Anterior, Kremlinul a anunțat că deocamdată nu e nevoie să se investigheze circumstanţele care au dus la îmbolnăvirea gravă a lui Navalnîi. A mai susținut, de asemenea, că diagnosticul privind otrăvirea pus de spitalul german nu este unul concludent.

De altfel, chiar Spitalul Charité a precizat că substanța efectivă nu a fost identificată. Totuși, acțiunea ei a fost confirmată de multe ori în laboratoare independente.

Principalul opozant al lui Vladimir Putin, în comă la spital după ce a fost otrăvit

Liderul opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, este în stare gravă după ce a fost otrăvit. Înainte de a se prăbuşi în avion, în timpul unei călătorii în Siberia, el a fost urmărit de ofiţeri FSB (serviciul secret al Federaţiei Ruse) îmbrăcaţi în civil, iar deplasările sale au fost monitorizate îndeaproape prin intermediul CCTV (televiziune cu circuit închis).

El a ajuns inițial la un spital din orașul Omsk, Siberia și cu greu au acceptat medici de acolo transferul lui la Spitalul Charité din Berlin.

Medicii germani au anunțat, luni, că Aleksei Navalnîi a fost otrăvit, iar acțiunea substanței a fost confirmată de multe ori în laboratoare independente. Alte analize urmează a fi făcute, pentru a stabili cu precizie ce substanță a fost folosită. Unitatea medicală a mai precizat că starea lui de sănătate este în continuare gravă. De asemenea, consecințele pe termen lung ale otrăvirii, mai ales asupra sistemului nervos, nu pot fi complet excluse la acest moment.

Ultima oră
01:23 - Klaus Iohannis, la Adunarea Generală a ONU de la New York: România crede cu tărie că valorile democratice și o ordine internațională bazată pe reguli sunt fundamentale pentru un viitor mai sigur și mai bun (VIDEO)
00:00 - Ministrul Mediului a discutat cu Tiberiu Boșutar, activistul bătut crunt într-o pădure din Suceava, fieful lui Gheorghe Flutur. Tanczos Barna: Sper să se facă lumină cât mai repede în acest caz
23:54 - Alertă la Călimănești. Trei persoane au ajuns de urgență la spital, după ce o mașină a căzut pe acostamentul căii ferate
23:38 - Octavian Berceanu: Nu am avut nicio discuție cu Florin Cîțu și Klaus Iohannis, deși mi-aș fi dorit / Baronii locali s-au obișnuit de 20 de ani să dicteze și am găsit o presiune enormă, dar am reușit să stopez presiunile politice
23:36 - USR PLUS, videoclip cu declarațiile premierului Florin Cîțu privind campania de vaccinare și valul 4: „Din minciună în minciună, campania de vaccinare a eșuat în România”
23:15 - Alexandru Rafila, despre paturile ATI: Cifrele au variat de-a lungul timpului în funcție de entuziasmul diverselor personalități politice. Numărul lor nu poate fi modificat substanțial, probabil că sunt circa 4.000 în total (VIDEO)
23:13 - Ionuț Dolănescu, decizie radicală. Sunt vizați soția și cei trei copii, dar și Maria Ciobanu
22:45 - Alexandru Rafila, despre dosarul DNA privind achiziționarea de vaccinuri: Probabil că plângerea penală vine dintr-o zonă apropiată de Vlad Voiculescu. Guvernul să facă public contractul, nu discutăm de rachete balistice (VIDEO)
22:29 - Ludovic Orban: Au fost unii colegi care m-au atacat mai rău ca cei din PSD / Florin Cîțu s-a schimbat după ce a decis să candideze la șefia partidului
22:22 - Vlad Voiculescu: Cel mai ușor pentru premier e să spună că altcineva este vinovat. Eu n-am mai văzut o țară în care campania de vaccinare să fie condusă de premier și de armată (VIDEO)