Președintele Franței, apel către liderii musulmani. Ce le propune pentru limitarea islamismului radical

Președintele Franței, apel către liderii musulmani. Ce le propune pentru limitarea islamismului radical
Sursă foto: hepta.ro

Emmanuel Macron, președintele Franței, a propus liderilor musulmani acceptarea unei „carte a valorilor republicane”, în încercarea de a limita islamismul radical, potrivitBBC.

Emmanuel Macron le propune liderilor musulmani o „cartă a valorilor republicane”

După trei atacuri islamiste în mai puțin de o lună, Macron a dat un ultimatum de 15 zile Consiliului francez al credinței musulmane (CFCM) pentru a accepta carta ce va preciza că Islamul este o religie și nu o mișcare politică, interzicând „amestecul străin” în grupurile musulmane.

CFCM a fost de acord să creeze un Consiliu Național al Imamilor, carear urma să deaimamilor oacreditare oficială.

Președintele Franței, amenințat de Al-Qaida

La începutul lunii noiembrie, gruparea jihadistă Al-Qaida din Magrebul Islamic (AQMI) și-a îndemnat simpatizanții să ucidă toate persoanele care-l insultă pe profetul Mahomed, anunțând totodată răzbunare pe preşedintele francez Emmanuel Macron, care încurajează libera exprimare a presei, sărind în apărarea publicației satirice Charlie Hebdo, relatează scmp.com

„Uciderea celui care-l insultă pe profet este dreptul fiecărui musulman capabil să-l aplice”, a scris luni AQMI într-un comunicat, reaționând la declaraţiile preşedintelui francez la omagiul naţional adus profesorului francez Samuel Paty.

Amintim, bărbatul a fost decapitat la 16 octombrie, într-un atentat islamist în regiunea pariziană, deoarece le-a arătat elevilor la clasă caricaturi ale profetului Mahomed, realizate de Charlie Hebdo.

Macron a subliniat că Franţa, în numele libertăţii de exprimare, nu va renunţa la caricaturi, declanşând un val de critici în lumea musulmană.

Emmanuel Macron a declarat că el poate să înțeleagă că musulmanii sunt șocați de caricaturile cu Profetul Mahomed, dar că nu va accepta niciodată ca ele să fie folosite pentru justificarea violenței, transmite Euronews.

Lider al rețelei Al-Qaida, ucis de forțele franceze

Recent, autoritățile franceze au anunțat uciderea lui Bah ag Moussa, un important lider militar al filialei nord-africane a rețelei teroriste Al-Qaida, în timpul unei operațiuni desfășurate în nord-estul statului Mali, notează Reuters.

Fostul colonel în armata maliană, cunoscut și sub numele Bamoussa Diarra, era „mâna dreaptă” a lui Iyad Ag Ghali, liderul celei mai active grupări jihadiste din Mali, Jama’at Nusrat al-Islam wal-Muslimin (JNIM), care a comis numeroase atacuri contra unor militari și civili în Mali și Burkina Faso.

„Figura istorică a mișcării jihadiste din Sahel, Bah ag Moussa este considerat responsabil pentru câteva atacuri împotriva forțelor maliene și internaționale. Acesta este un succes major în lupta împotriva terorismului „, a menționat ministrul francez al forțelor armate Florence Parly.

Bah ag Moussa, care se afla și pe lista teroriștilor urmăriți de SUA, a fost lichidat într-o operațiune la care au participat trupe la sol și elicoptere.