Președintele Iranului: „Oricare administrație va fi după alegerile americane nu va avea încotro decât să cedeze în fața rezistenței națiunii iraniene”

Președintele Iranului: „Oricare administrație va fi după alegerile americane nu va avea încotro decât să cedeze în fața rezistenței națiunii iraniene”
Foto: Președintele iranian, Hassan Rouhani (sursă: hepta.ro)

Hassan Rouhani, președintele Iranului, a declarat marți în fața Adunării Generale a ONU că SUA nu pot impune republicii islamice „nici negocieri și nici război”, în contextul tensiunilor sporite dintre cele două țări, transmite Reuters.

Președintele Iranului, avertisment către SUA

Tensiunile dintre SUA și Iran s-a intensificat din 2018, când președintele Donald Trump a retras SUA din acordul nuclear cu Iranul și a reimpus unilateral sancțiuni ce au avut un puternic impact asupra economiei iraniene.

Acum, Trump dorește un acord care să restricționeze mai mult programul nuclear al Teheranului, să oprească dezvoltarea de rachete balistice și să pună capăt sprijinului unor forțe din Orientul Mijlociu.

Iranul a refuzat să discute astfel de detalii până când Washingtonul nu va ridica sancțiunile impuse Teheranului și nu va reveni la acordul original. Mai mult, ca reacție la presiunile americane, Teheranul și-a redus complianța față de limitele impuse de acordul nuclear.

„Iranul nu este o monedă de negociere în alegerile americane și în politica internă. Oricare administrație va fi după alegerile americane nu va avea încotro decât să cedeze în fața rezistenței națiunii iraniene.

Aceasta este o victorie nu doar pentru Iran, ci și pentru întreaga comunitate internațională – în timpul ordinii internaționale de tranziție din lumea post-occidentală – ca o aspirantă la hegemonie este umilită într-o astfel de izolare auto-creată”, a declarat șeful statului Iranian la reuniunea anuală a ONU, printr-un mesaj video.

„Ne-am retras dintr-un acord nuclear groaznic cu Iranul și am impus sancțiuni principalului stat sponsor al terorismului”, a precizat la rândul său șeful statului american.

Luni, administrația Trump a impus noi sancțiuni Iranului. Măsura a fost respinsă de principalii aliați europeni ai SUA, precum și de adversarii săi, cum ar fi Rusia și China, care sunt părți ale acordului nuclear.

Și președintele francez Emmanuel Macron a afirmat, în discursul său la ONU, că „presiunea maximă” exercitată de administrația Trump împotriva Iranului a eșuat până acum, respingând eforturile SUA de reintroducere a sancțiunilor ONU împotriva Teheranului.

Donald Trump amenință Iranul

Președintele american Donald Trump a promis o ripostă a Statelor Unite „de o mie de ori mai puternică” la orice atac al Iranului.

Reacția sa vine după ce în presă au apărut informații conform căruia Teheranul ar intenționa să o asasineze pe Lana Marks, ambasadoarea SUA în Africa de Sud și o apropiată a lui Trump, ca răzbunare după uciderea generalului Qassem Soleimani.

„Orice atac din partea Iranului, indiferent sub ce formă, împotriva SUA va fi urmat de un atac contra Iranului, ce va fi de o mie de ori mai puternic!”, a scris Trump pe Twitter, susținând că Iranul reprezintă „cea mai mare amenințare la adresa statelor care vor pacea”.

Anul trecut, liderul de la Casa Albă a sugerat că un război între cele două țări va însemna sfârșitul Iranului: „Dacă Iranul doreşte să se lupte, acesta va fi sfârşitul oficial al Iranului. Niciodată să nu mai ameninţaţi Statele Unite”.