Președintele Klaus Iohannis participă la summitul NATO de la Bruxelles: Aliații vor anunța joi decizia privind aderarea la coaliția anti-ISIS

Președintele Klaus Iohannis participă la summitul NATO de la Bruxelles: Aliații vor anunța joi decizia privind aderarea la coaliția anti-ISIS

Joi, are loc la Bruxelles reuniunea șefilor de stat și de guvern din cadrul alianței NATO. România este reprezentantă la această întâlnire de către președintele Klaus Iohannis.

Reuniunea de la Bruxelles nu este un summit NATO în adevăratul sens, ci este mai concret un dineu de lucru a șefilor de stat și de guvern pentru a se face o evaluare a imprementării decizilor luate la Summitul de la Varșovia din 2016, cât și pentru a se inaugura noul sediul al alianței militare din capitala Belgiei. De asemenea această reuniune are ca rol și primirea statului Muntenegru ca membru oficial al NATO.

Întrevedea de joi de la Bruxelles este urmărită cu mare atenția de toată multă lume, deoarece este prima la care participă atât Donald Trump cât și Emmanuel Macron, iar aceștia ar putea oferi declarații extrem de importante asupra viziunii lor despre alianța nord-atlantică.

În special discursul liderului american va fi urmărit cu atenție pentru că în campania electorală Donald Trump a criticat puternic NATO, dar viziunea sa s-a schimbat puternic după investirea în funcție, iar acum oficiali americani susțin că la Bruxelles acesta va transmite un mesaj pozitiv și să ceară implicare sporită în apărare și în lupta contra terorismului.

În acest context al luptei contra terorismului, NATO a decis miercuri să se alăture coaliției internaționale ce luptă împotriva jihadiștilor din Statul Islamic, iar decizia finală va fi anunțată joi în cadrul întrevederii șefilor de stat și guvern.

Conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale, în cadrul întrunirii Klaus Iohannis "va susține creșterea rolului NATO în combaterea terorismului, în domenii în care poate aduce valoare adăugată. România participă, de altfel, la eforturile aliate și internaționale de combatere a terorismului prin participarea militarilor români la misiunea NATO din Afganistan și, începând cu acest an, prin consilierea oferită forțelor de securitate din Irak.

Președintele României va reafirma, de asemenea, importanța consolidării posturii de descurajare și apărare a NATO în flancul estic, conform angajamentului aliat asumat la Summitul de anul trecut, și va reitera necesitatea abordării unitare și coerente a întregului flanc estic, pentru creșterea eficienței măsurilor de descurajare ale NATO.

Președintele Klaus Iohannis va pleda și pentru menținerea unității de acțiune aliate față de Rusia și va susține promovarea unei abordări cuprinzătoare și echilibrate geografic a politicii NATO de proiectare a stabilității, atât pe direcția sudică, cât și pe cea estică, având în vedere necesitatea menținerii în atenția aliată a vecinătății estice și, implicit, a sprijinului pentru Ucraina, Georgia și Republica Moldova".

Ultima oră