Președintele Serbiei pare să fi renunțat la carantina de weekend. Restricțiile anunțate de Aleksandar Vucic provocaseră proteste violente la Belgrad

Președintele Serbiei pare să fi renunțat la carantina de weekend. Restricțiile anunțate de Aleksandar Vucic provocaseră proteste violente la Belgrad
foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Aleksandar Vucic, președintele Serbiei, a dat înapoi cu planul de a introduce carantina de weekend pe fondul numărului tot mai mare de cazuri de COVID-19, în condițiile în care anunțul inițial genera proteste violente pe străzile Belgradului.

Președintele Serbiei pare să fi renunțat la carantina de weekend

Proaspăt încărcat politic de victoria partidului său la alegeri, Aleksandar Vucic anunța, marți, că vor fi reintroduse noi măsuri de carantină în zilele următoare. La puțin timp distanță de discursul prezidențial, străzile capitalei sârbe deveneau scena unor proteste violente, iar manifestanții chiar reușeau să spargă cordonul forțelor de ordine și pătrundeau în clădirea parlamentului.

Cu toate acestea, miercuri, Aleksandar Vucic a părut să dea înapoi pentru că a explicat că, fără să fie instituită o stare de urgență, nu are mijloace legale care să îi permită introducerea carantinei de weekend. El a susținut că premierul, ministrul sănătății și comandamentul de răspuns la criza COVID-19 „vor decide probabil mâine să introducă măsuri mai aspre”, dar fără carantina de weekend, potrivit Euronews.

Pedrag Koln, principalul epidemiolog din țară, a afirmat pentru postul public de televiziune sârb că protestele au arătat ce părere are populația despre carantină.

Restricțiile anunțate de Aleksandar Vucic provocaseră proteste violente la Belgrad

Mai mulți oameni au reușit să intre în clădirea parlamentului pentru scurt timp, dar mulțimea a fost îndepărtată cu gaze lacrimogene de către forțele de ordine. Protestatarii au răspuns cu proiectile, torțe, pietre, sticle și ouă.

Criticii lui Aleksandar Vucic sunt nemulțumiți că președintele sârb a relaxat restricțiile înainte de alegerile parlamentare, unde partidul său a fost marele câștigător, dar că după scrutin a încercat să introducă noi restricții pentru a-și întări domnia autoritară.

De partea cealaltă, președintele Serbiei a negat vehement aceste acuzații. El a catalogat situația pandemică din Belgrad drept una „alarmantă” și „critică”, în condițiile în care spitalele din oraș ar fi pe punctul să atingă gradul maxim de ocupare.

Cel puțin 357 de noi cazuri de COVID-19 au fost confirmate pe un interval de 24 de ore marți, în Serbia, iar 11 persoane depistate cu infecție cu coronavirus au murit, potrivit datelor prezentate de ministerul sârb al sănătății. În aceste condiții, bilanțul îmbolnăvirilor trecea de 17.000, iar fatalitățile atingeau borna de 341.

Serbia a instituit una dintre cele mai dure carantine din Europa ca răspuns la criza COVID-19, dar în luna mai aproape că se redeschidea complet.