Presiune uriașă pe Angela Merkel, pe fondul otrăvirii lui Navalnîi: Cancelarului german i se cere să renunțe la Nord Stream 2, proiect cu miză strategică majoră

Presiune uriașă pe Angela Merkel, pe fondul otrăvirii lui Navalnîi: Cancelarului german i se cere să renunțe la Nord Stream 2, proiect cu miză strategică majoră
foto: Hepta.ro / DPA Images / Bernd von Jutrczenka

Cancelarul Angela Merkel se confruntă cu o presiune internă tot mai mare,după ce s-a confirmat că disidentul rus Aleksei Navalnîia fost otrăvit cu Novichok,și i se cere să renunțe la susținerea pe care o acordă proiectului Nord Stream 2, potrivit The Guardian.

Presiune uriașă pe Angela Merkel, pe fondul otrăvirii lui Navalnîi: Cancelarului german i se cere să renunțe la Nord Stream 2

Partidul Verde din Germania a lansat un apel către cancelar, căruia îi cere să se folosească de infrastructura aproape finalizată a proiectului pentru a presa Kremlinul să dea explicații cu privire la acuzațiile referitoare laceea ce chiar Merkel a numit o „reducere la tăcere” a lui Navalnîi, cu un agent neurotoxic din grupul Novichok.

„Această tentativă de crimă flagrantă prin structurile de tip mafiot ale Kremlinului nu ar trebui numai să ne îngrijoreze, ci și să aibă consecințe reale”, a afirmat Katrin Goring-Eckardt, co-liderul de grup al Verzilor din Bundestag.

„Nord Stream 2 nu mai este ceva ce putem urmări în comun cu Rusia”, a spus politiciana din partidul ecologist, care în prezent se află pe poziția a doua în sondaje, în spatele CDU, și care pare un candidat cu șanse mari pentru formarea viitorului guvern de coaliție.

Chiar și din partidul cancelarului au venit apeluri pentru a opri permanent construirea celor două conducte de 1.230 de kilometri – dispuse prin Marea Baltică, din Golful Narva al Rusiei și până în orașul Lubmin al Germaniei – care practic, odată operaționale, vor dubla capacitatea de transport a Nord Stream 1.

Norbert Rottgen, președintele Comisiei pentru afaceri externe din Bundestag și un candidat la șefia CDU, a transmis presei germane, miercuri, că finalizarea proiectului comun ar contribui la încurajarea „politicilor inumane și pline de dispreț” ale lui Vladimir Putin.

„După otrăvirea lui Navalnîi avem nevoie de un răspuns european puternic, pe care Putin să îl înțeleagă. UE ar trebui să decidă în comun oprirea Nord Stream 2”.

Ziarul Bild s-a alăturat vocilor care îi cer cancelarului să își regândească poziția. Angela Merkel reiterase, nu mai departe de marți, că guvernul federal german intenționează să finalizeze proiectul de infrastructură în valoare de miliarde de euro.

„Guvernul poate condamna otrăvirea lui Navalnîi, criticul lui Putin, în ‘cei mai duri termeni posibili’. Își poate arăta ‘îngrijorarea’. Poate cere urgent Kremlinului să dea explicații. Însă cât timp acționează în complicitate cu Putin în ceea ce privește gazoductul Nord Stream 2, toate aceste declarații sunt doar vorbegoale”, scrie într-un editorial din Bild.

Perpetuarea dependenței de gazul rusesc și ocolirea Ucrainei, efecte ale Nord Stream 1 și 2

Nu numai SUA, dar și o serie de state din estul Europei și din regiunea Baltică și-au exprimat în mod repetat îngrijorarea pe care le-o stârnește proiectul Nord Stream 2, încă de la momentul în care fostul cancelar german Gerhardt Schroder aproba construcția, în 2005, spunând că va duce la creșterea influenței geopolitice pe care o exercită Vladimir Putin, președintele Federației Ruse.

Cele două conducte gemene din proiectul Nord Stream 2, care vin, așadar, să dubleze capacitatea pe care o are Nord Stream 1, sunt aproape finalizate, cu numai vreo 160 de kilometri rămași din cei 1.220 plănuiți.

Nord Stream 1 și Nord Stream 2 au două obiective majore:ocolirea Ucraineişiperpetuarea dependenței Uniunii Europene de gazul rusesc, scria B1.RO într-o analiză cu privire la miza gazoductelor Nord Stream 1 și 2 și TurkStream.