Prim-ministrul estonian, Kaja Kallas, anunță că toate monumentele rămase în Estonia din epoca sovietică vor fi demontate sau relocate: „Vom face acest lucru cât mai curând posibil”

Prim-ministrul estonian, Kaja Kallas, anunță că toate monumentele rămase în Estonia din epoca sovietică vor fi demontate sau relocate: „Vom face acest lucru cât mai curând posibil”
Prim-ministrul estonian, Kaja Kallas, anunță că toate monumentele rămase în Estonia din epoca sovietică vor fi demontate sau relocate: „Vom face acest lucru cât mai curând posibil”. Sursa Foto: Flickr.com

Prim-ministrul estonian, Kaja Kallas, a transmis că toate monumentele rămase în Estonia din epoca sovietică vor fi în curând demontate sau relocate, potrivit agenției DPA, citată de Agerpres.

Principalul aspect a fost stabilit – monumentele sovietice trebuie să fie îndepărtate din spaţiul public, iar noi vom face acest lucru cât mai curând posibil”, a anunțat prim-ministrul, joi, la Tallinn.

Estonia va demonta sau muta toate monumentele sovietice rămase în țară

Kaja Kallas a mai menționat că, momentul şi ordinea în care aceste monumente vor fi îndepărtate individual vor depinde de dorinţa şi de planurile logistice ale oraşelor şi municipalităţilor vizate.

Potrivit prim-ministrului estonian, în țară există încă între 200 și 400 de monumente din epoca sovietică. După ce a fost ocupat de Germania și Uniunea Sovietică în al Doilea Război Mondial, acest stat baltic a ajuns să facă parte fără voia sa – alături de Letonia şi Lituania – din U.R.S.S. până în anul 1991.

Miercuri, mai mulţi localnici s-au reunit în proximitatea unui monument controversat, care reprezintă un tanc, în oraşul Narva, situat lângă graniţa estono-rusă, după apariţia unor informaţii în spaţiul public potrivit cărora acea relicvă a războiului, aşezată pe un soclu înalt, urma să fie demontată.

De asemenea, mai mulți localnici s-au reunit miercuri în apropierea unui monument controversat, care reprezintă un tanc, în oraşul Narva, situat lângă graniţa estono-rusă, după apariția unor informații publice care indică faptul că această relicvă de război, care a fost plasată pe un soclu înalt, urma să fie demontată.

Rușii din Estonia nu sunt de acord cu această decizie

Oficialii din orașul eston, a cărui populație de 60.000 de oameni este formată din peste 90% din etnici ruși, au susținut protestele împotriva relocării monumentului. Aceștia au declarat că, după anunțul prim-ministrului estonian, vor încerca să poarte discuţii cu guvernanţii din Tallinn în acest sens .

„Un tanc este o armă a crimei, nu este un obiect de comemorare. Şi aceleaşi tancuri sunt în prezent folosite pentru a ucide oameni pe străzile din Ucraina”, a spus însă Kaja Kallas.

Aproximativ un sfert din locuitorii Estoniei sunt etnici ruşi, iar mulţi dintre ei au în continuare legături familiale cu Rusia. Totodată, unii dintre ei susţin strategia militară a liderului de la Kremlin şi invazia din Ucraina, potrivit unui sondaj recent.

În iunie, Letonia învecinată a adoptat o legislație pentru demolarea Monumentului Victoriei de la Riga și a altor 300 de monumente care glorifică regimurile totalitare.

Urmăriți B1TV.ro și pe