Prim-ministrul Finlandei Sanna Marin: „Nu cred că există vreun interes pentru desfășurarea de armament nuclear sau pentru deschiderea de baze militare în Finlanda”

Prim-ministrul Finlandei Sanna Marin: Nu cred că există vreun interes pentru desfășurarea de armament nuclear sau pentru deschiderea de baze militare în Finlanda
FOTO: premierul Finlandei, Sanna Marin. Hepta- DPA Images / Markku Ulander

Prim-ministrul Sanna Marin a declarat că Finlanda refuză desfășurarea de arme nucleare sau baze militare ale NATO pe teritoriul țării, după ce se va alătura Alianței.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru o  publicație italiană, conform  Reuters.

Nu vom avea baze militare NATO sau arme nucleare pe teritoriu finlandez

Prim-ministrul a menționat că desfășurarea de arme nucleare,  respectiv deschiderea de baze militare în Finlanda nu sunt cuprinse în negocierile de aderare ale țării la NATO.

„Nici nu cred că există vreun interes pentru desfășurarea de armament nuclear sau pentru deschiderea de baze militare în Finlanda”, a specificat aceasta.

Astfel de declarații au fost făcute și de prim-ministrul Suediei. Aflată într-o vizită la Roma, șefa guvernului de la Helsinki a declarat că problema pusă de opoziția lui Erdogan în ceea ce privește aderarea Finlandei și Suediei se poate rezolva prin dialog.

Finlanda și Suedia au depus cererile de aderare la NATO

Finlanda şi Suedia au depus miercuri cererile de aderare la NATO.  „Acesta este un moment istoric, într-un moment istoric pentru securitatea noastră”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a primit cererile de aderare prezentate de ambasadorii celor două ţări. „Sperăm să finalizăm rapid” procesul de aderare, a adăugat Stoltenberg, potrivit AFP.

Guvernul Suediei a luat decizia formală de a aplica pentru aderarea la NATO, a anunțat premierul suedez Magdalena Andersson, luni, la o zi de momentul în care președintele finlandez Sauli Niinisto confirma că și Helsinkiul va face același lucru.

Cu toate acestea, procesul de aderare al celor două țări nordice, despre care s-a considerat că va avea loc curând, ar putea să dureze mai mult din cauza obiecțiilor Turciei.

„Cred că este important să ne păstrăm calmul în acest stadiu, să discutăm cu Turcia și cu celelalte state membre, să le răspundem la toate întrebările care ar putea să apară și să corectăm orice neînțelegere”, a mai adăugat Sanna Marin, pentru Corriere della Sera,  conform Digi24.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`