Primele imagini cu erupția vulcanică și tsunami-ul de pe coasta Pacificului de Sud. Valuri uriașe ar putea lovi Australia și Noua Zeelandă (VIDEO)

Primele imagini cu erupția vulcanică și tsunami-ul de pe coasta Pacificului de Sud. Valuri uriașe ar putea lovi Australia și Noua Zeelandă (VIDEO)
Sursa Foto: Instagram /tik.tok.fiji

Un puternic tsunami s-a produs sâmbătă în Pacificul de Sud ca urmare a unei erupţii vulcanice subacvatice. Valurile uriașe au lovit cea mai mare insulă din Tonga, Tongatapu, potrivit nbcnews.com.

Imaginile din timpul erupției surprind norulul masiv de cenuşă şi undele de şoc produse.

La scurt timp, valurile trec granița țărmului și pătrund în oraș, distrugând totul în cale.

Printre locatarii evacuați se află și regele Tupou VI, al cărui palat se află în apropiere de țărm. El ar fi fost surprins înconjurat de un convoi de poliție și trupe militare în timp ce se îndrepta spre o zonă mai înaltă.

Mărimea și forța distrugătoarea a valurilor reprezintă o amenințare pentru întreaga coasta de est a Australiei și insulele Fiji. Ca măsură de precauție, s-au emis o avertizări de tsunami și pentru Insula de Nord a Noii Zeelande, părți din Queensland, Victoria și Tasmania, insula Norfolk și insula Lord Howe.

Vulcanul Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai a erupt pentru prima dată vineri, aruncând cenuşă la peste 20 de kilometri înaltime.

O a doua erupţie a avut loc sâmbătă, valul de tsunami fiind de 1,2 metri.

Momentan nu au fost raportate victime și nu au fost estimate pagubele materiale.