Primul „robot-bandată” a fost testat pe bătrâni: Vorbeşte şi le aminteşte când trebuie să-și ia pastilele (VIDEO)

Primul „robot-bandată” a fost testat pe bătrâni: Vorbeşte şi le aminteşte când trebuie să-și ia pastilele (VIDEO)
foto:youtube

Departamentul de Informatică și Robotică al Universității din Genova, în colaborare cu o echipă de la Universitatea din Bedfordshire din Marea Britanie și câțiva experți în psihologie și sănătate publică de la Advinia HealthCare au efectuat primele teste cu oameni pentru a înțelege impactul pe care îl poate avea un robot dotat cu inteligență artificială care a fost creat pentru a îngriji bătrânii și pacienții.

„Robotul-badantă” se numește Pepper şi costă aproximativ 15.000 de euro. Beneficiază de funcții de interacțiune cu bătrânii și este controlat de la distanță cu ajutorul unei tablete iPad.

Un astfel de robot a fost donatspitalului Santa Caterina Novella din localitatea italiană Galatina, provincia Lecceși este folosit de personalul medical pentru a monitoriza și a comunica de la distanță cu pacienții internați acolo, cu scopul de a-i expune cât mai puțin riscului infectării cu noul coronavirus.

„Pepper este un punct de pornire și reprezintă o aparatură de avangardă care demonstrează bunătatea multor cetățeni și asociații care au dorit să contribuie, în mod generos, la achiziția lui”, a declarat conducerea spitalului.

Momentan, robotul are implementată doar funcţia să vorbească şi să interacţioneze cu bătrânii, amintindu-le când să-şi ia pastilele şi punându-i în contact cu personalul medical sau cu familia, potrivit corriere.it.

Testele au durat două săptămâni şi au fost făcute pe 30 de bătrâni, iar robotul a interacţionat cu aceştia timp de 18 ore.

La finalul testelor, cercetătorii au observat o diminuare a sentimentului de singurătate la bătrânii care au interacţionat cu robotul, iar la ceilalţi au sesizat o creştere a acestui sentiment.

Primul “robot-bandată” a fost testat pe bătrâni: Vorbeşte şi le aminteşte când trebuie să ia pastilele (VIDEO)

Ultima oră
20:54 - Cseke Attila: Erau sub 700 de paturi ATI pentru bolnavii de COVID-19 când am venit la Ministerul Sănătății. Numărul infectărilor și al internărilor crește mai brusc decât în celelalte valuri (VIDEO)
20:51 - Spitalul Județean Ilfov redevine unitate pentru tratarea pacienților bolnavi de COVID-19
20:50 - Activităţile economice se vor închide la ora 18:00, unde incidența trece de 4 la mie
20:33 - Explozie de proporții la parterul unui bloc din centrul orașului Satu Mare. Cel puțin o persoană a fost grav rănită (VIDEO)
20:30 - Marcel Ciolacu critică participarea lui Iohannis la congresul PNL: „O implicare nepermisă pentru un preşedinte în viaţa politică”
20:28 - Declic: DNA a început urmărirea penală in rem în dosarul înregistrat pe numele lui Florin Cîțu și al Mioarei Costin. Infracțiunile anchetate sunt cele de abuz în serviciu și instigare la abuz în serviciu
20:27 - O unitate mobilă de ATI, dedicată pacienților cu forme grave de COVID-19, va fi amplasată la Institutul Marius Nasta din București
20:04 - Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă a decis amplasarea unei unităţi mobile ATI la ”Marius Nasta”
19:57 - Mai mulți europarlamentari suspectează Rusia că manipulează prețurile la energie. Eugen Tomac: Am cerut Comisiei Europene să declanșeze o anchetă într-un termen cât mai scurt (VIDEO)
19:33 - Marcel Ciolacu, despre decizia lui Liviu Dragnea de a-și face partid: „O să am maturitatea de a pleca când o să fiu o frână în viitorul PSD”