Procedurile de internare pentru pacienții bolnavi de COVID-19 se schimbă. Cum sunt afectate persoanele asimptomatice

Procedurile de internare pentru pacienții bolnavi de COVID-19 se schimbă. Cum sunt afectate persoanele asimptomatice
Foto: Hepta

În țara noastră, intră în vigoare reguli noi pentru circuitul pacienților suspecți de COVID-19, sau testați deja pozitiv pentru această boală. Procedura prin care aceștia sunt preluați de spitale se modifică, potrivit unui document publicat miercuri seara în Monitorul Oficial, informează Digi24.

Potrivit sursei citate, în cazul în care pacienții stau acasă timp de 14 zile, vindecarea acestora va fi declarată de către medicul de familie, iar retestarea după 14 zile nu va mai fi necesară.

Un nou Ordin al ministrului Sănătății, privind modalitatea de aplicare, de către DSP, INSP, spitale, servicii de ambulanță și medici de familie aduce reguli mai clare pentru cei de la DSP, informează sursa citată anterior. Mai mult decât atât, acestora li se menționează ce trbeuie să facă atunci când nu au personal suficient, dar este schițat și traseul unui pacient testat pozitiv pentru noul coronavirus.

În cazul în care Direcțiile de Sănătatea Publică nu au suficient personal, ar trebui să ceară să fie detașat, se precizează în document, potrivit sursei citate.

Ce se întâmplă cu pacienții care au simptome de COVID-19

În cazul în care un pacient are simptomele unei infecții respiratorii acute, el ar trebui să rămână în casă și să își anunțe medicul de familie și să sune la 112.

Ulterior, acesta va aștepta o ambulanță, care îl va transporta la o unitate medicală, în vederea examinării simptomelor. În cazul în care simptomele sunt deja grave, el va fi internat în spital, unde va fi îngrijit și i se vor recolta probe pentru testul de COVID-19.

În cazul în care simptomele sunt uzuale, i se vor recolta probe, iar apoi rezultatul va fi transmis către DSP, iar cei de la Direcția de Sănătate Publică îl vor comunica pacientului.

Mai mult decât atât, în cazul pacienților care au simtomatologie de COVID-19, pe care medicii o pot vedea în timpul unui CT, chiar dacă un test negativ pentru SARS-CoV-2, vor fi tratați ca și pacienți pozitiv, iar testul le va fi repetat la 48 de ore.

Procedura în cazul pacienților testați pozitiv pentru SARS-CoV-2

Pacienții testați pozitiv pentru noul coronavirus, sunt direcționați apoi către DSP, tot prin serviciul de ambulanță, în vederea evaluării la spital.

În cazul pacienților asimptomatici, fără modificări biologice, medicul poate decide izolarea în spital sau acasă. Dacă există și factori de risc la pacienții asimptomatici, sau prezintă forme ușoare ale bolii, ei pot fi internați în sitalele fază 1 și fază 2, decizia revening tot medicului.

Pacienții care dezvoltă forme medii și severe vor fi internați în spitalele care au o secție de ATI, iar perioada de internare a acestora o stabilește medicul.

Vindecare persoanelor asimtomatice va fi stabilită de medicul de familie

Așa cum spuneam, pacienții asimptomatici sunt plasați acasă la decizia medicului. Vindecarea lor însă, după 14 zile, va fi stabilită de către medicul de familie, informează sursa citată.

În cazul pacienților asimptomatici, care sunt izolați acasă, ei vor rămâne în izolare timp de 14 zile, iar medicul de familie va fi cel care le va verifica starea de sănătate, telefonic, în fiecare zi.

Dacă acesta constată că în 14 zile nu apar simptome de boală, va face o scrisoare către DSP, iar astfel pacientul va fi declarat vindecat , toate aceste date fiind introduse în platforma oficială, el figurând apoi în statistica persoanelor vindecate.

În cazul acesto pacienți asimptomatici nu va fi mai necesară retestarea după cele 14 zile de izolare și își pot relua activitatea, mergând la muncă, cu condiții ca în primele 10 zile să păstreze distanța față de colegii de serviciu.