Procurorul-șef al Uniunii Europene a pus ochii pe cei care încalcă sancțiunile contra Rusiei și pe fraudele fiscale de miliarde de euro

Procurorul-șef al Uniunii Europene a pus ochii pe cei care încalcă sancțiunile contra Rusiei și pe fraudele fiscale de miliarde de euro
Sursa Foto: Hepta/Inquamphotos / Adriana Neagoe.

Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, care și-a obținut reputația luptând cu politicienii corupți din România, susține că de-abia așteaptă să înceapă lucrul la combaterea celor care încalcă sancțiunile contra Rusiei, scrie Bloomberg, citat hotnews.ro.

Kovesi pune ochii pe cei care încalcă sancțiunile contra Rusiei

Laura Codruța Kovesi a transmis că Parchetul European, care funcționează deja de peste un an, este bine pregătit pentru a se ocupa de încălcarea sancțiunilor, în condițiile în care blocul comunitar avansează cu planurile de a face din acest lucru o infracțiune penală în temeiul legislației UE și de a da acestei instituții puterea de a o urmări în justiție în cel mai scurt timp.

„Cu siguranță suntem pregătiți. O putem face”, a declarat procurorul şef al UE.

„Una dintre infracțiunile potențiale legate de încălcarea sancțiunilor e contrabanda, iar pe aceea o putem investiga deja”, a explicat ea.

„Deci am putea începe și mâine, dacă am avea instrumentele juridice”, a mai menționat Kovesi.

Blocul comunitar a înghețat până în prezent aproximativ 18,9 miliarde de euro din activele aparținând persoanelor și entităților rusești sancționate de la invazia liderului de la Kremlin în Ucraina.

Lăsând la o parte încălcările sancțiunilor, Kovesi este deja ocupată dat fiindcă Parchetul European investighează deja cazuri de suspiciune de fraudă la bugetul UE în valoare de peste 5 miliarde de euro.

Șefa Parchetului European a fost, de fapt, primul oficial UE la nivel înalt care a vizitat Ucraina de la invazia rusă și a semnat un acord cu autoritățile ucrainene pentru a face schimb de informații cu privire la cazurile suspecte de fraudă din Ucraina legate de fondurile legate de UE, deoarece țara a primit recent statutul de candidat la blocul comunitar și urmează să primească finanțare de preaderare.

„Avem un contact destul de solid cu biroul procurorului general ucrainean și așteptăm cu nerăbdare noua competență potențială a EPPO” pentru a lucra mai strâns cu colegii de la Kiev, a declarat Kovesi.

Urmăriți B1TV.ro și pe