Proteste în Republica Moldova! Zeci de mii de cetățeni cer demisia guvernului pro-rus: „Igor Dodon încearcă să dea foc la țară”

Proteste în Republica Moldova! Zeci de mii de cetățeni cer demisia guvernului pro-rus: „Igor Dodon încearcă să dea foc la țară
Prosteste la Chișinău / Foto: Radio Chișinău

Duminică, 6 decembrie. în ziua alegerilor parlamentare din România, cetățenii din Republica Moldova au ieșit în stradă. Peste 50.000 de moldoveni din toate raioanele micului stat protestează față de deciziile pro-rusului Igor Dodon.

La Chișinău, zecile de mii de protestataricer demisia guvernului pro-rus și dizolvarea parlamentului, informează Radio Chișinău. Mitingul este organizat președintele ales, Maia Sandu, care care dorește demiterea guvernului Chicu și organizarea alegerilor anticipate, după ce parlamentul, format în mare majoritate de pro-ruși, a adoptat o serie de legi controversate.

Parlamentul Moldovei, majoritar pro-rus

Proiectele de lege au fost adoptate fără audieri, fără dezbateri și vizează limitarea puterii președintelui. În cazul de față, Maia Sandu, candidatul pro-european.

„Igor Dodon încearcăsă dea foc la ţară, să adâncească criza, să ne ţină în izolare internaţională. Aşa încearcă el să se răzbune pe oameni pentru că nu l-au votat”, a transmis Maia Sandu mulțimii. „Noi vrem ca Moldova să se dezvolte, astfel încât toți hoții să intre la închisoare, iar cetățenii țării să trăiască în pace și armonie”, a mai declarat președintele pro-european.

Ce înseamnă victoria Maiei Sandu pentru relația dintre România și Republica Moldova

Victoria Maiei Sandu înseamnă o continuare a demersului pro-european și o apropiere de România în plan socio-economic și cultural. Importanța acestor alegeri a fost subliniată de politologul Cristian Pîrvulescu, pentru B1.ro, înainte de alegerile din noiembrie.

„O victorie a lui Igor Dodon va consolida linia pro-moscovită și deja nervozitatea la Moscova a crescut după victoria lui Joe Biden. Eșecul alegerilor prezidențiale de duminică ar însemna o înfrângere în apropierea granițelor ruse și ar fi foarte prost privită.

O victorie a lui Dodon ar consolida o politică deja începută, însă care nu a fost foarte clară. O victorie a Maiei Sandu ar întări direcția pro-europeană, care a fost abandonată câțiva ani, reluată în timpul prim-ministeriatului Maiei Sandu și abandonată din nou.

Este vorba despre o alegere istorică. Nu știu dacă este cea mai importantă alegere din scurta istorie a Moldovei, dar cu siguranță este una de importanță extraordinară și va influența politica moldovenească pe termen mediu și lung”, a declarat Cristian Pîrvulescu pentru B1.ro.