Provocare periculoasă din partea Rusiei: fregata Amiral Gorshkov a simulat o lansare de rachete hipersonice Zircon în apropierea coastelor SUA

Provocare periculoasă din partea Rusiei: fregata Amiral Gorshkov a simulat o lansare de rachete hipersonice Zircon în apropierea coastelor SUA
Fregata Amiral Gorshkov, echipată cu rachete hipersonice Zircon, a fost fotografiată pe 4 ianuarie 2023 la Severomorsk, Rusia. Foto: Hepta.ro / Sputnik / Pavel Lvov

Ministerul rus al Apărării a transmis, pentru prima dată, miercuri, un material video cu lansarea electronică a unei rachete hipersonice Zircon de la bordul fregatei „Amiralul Flotei Uniunii Sovietice Gorșkov„, aflată în Oceanul Atlantic.

“Astăzi, a fost executat un exercițiu de luptă pe navă privind lansarea unei rachete Zircon asupra unei ținte de suprafață inamice. Racheta hipersonică Zircon a fost întrebuințată la o distanță de peste 900 de kilometri”, a declarat comandantul navei, căpitanul rang I, Igor Krokhmal- conform propagandei ruse.

În luna februarie a acestui an, o serie de exerciții comune cu Marina Africii de Sud și Armata Populară de Eliberare a Chinei (PLA) sunt planificate să aibă loc în largul coastelor Republicii Africa de Sud – anunță presa de stat din Rusia.

Potrivit relatărilor din Zvezda, eficiența lansării ar fi „confirmat așteptările” de la noua rachetă

„Luând în considerare situația de antrenament, fregata „Amiralul Gorșkov” a elaborat organizarea unei greve cu o rachetă hipersonică cu zircon pe o țintă maritimă, care a fost simulată de o navă inamică condiționată. Obiectul a fost amplasat la o distanță de peste 900 de kilometri.

În timpul misiunii de instruire, echipajul de luptă al navei a demonstrat o mare coerență a acțiunilor. Comanda campaniei unui detașament de nave format din fregata „Amiralul Flotei Uniunii Sovietice Gorșkov” și petrolierul  „Kama” este efectuată de comandantul diviziei de nave de rachete a Flotei de Nord, căpitanul de rangul 1 Oleg Gladky” menționează publicația citată.

“În versiunea noastră, lansarea electronică, munca întregului echipaj de luptă al navei, a confirmat toate caracteristicile care au fost încorporate în acest complex, pe care le-a demonstrat în testele preliminare și testele de stat”, a declarat Krokhmal, citat de agenția de presă Tass.

Fregata cu rachete hipersonice Zircon, și-a început marșul pe 04 ianuarie, la ordinul lui Putin

Anterior, fregata Amiral Gorshkov a efectuat exerciții de apărare antiaeriană în Marea Norvegiei, după care s-a îndreptat spre Oceanul Atlantic.

Conform Defense Romania, Amiral Gorshkov este o fregată multifuncțională, prima navă Proiect 22350, destinată pentru îndeplinirea de misiuni în zonele maritime și oceanice îndepărtate.

A fost construită la Șantierul Naval Nordic din Sankt Petersburg și a fost introdusă în dotarea Forțelor Navale ale Federației Ruse în luna iulie 2018 iar principala armă a navei este sistemul de rachete Kalibr-NK.

Nava a participat activ la testarea celei mai recente rachete hipersonice Zircon dezvoltate și fabricate de NPO Mashinostroeniya din Reutov, parte a corporației Armament tactic de rachete.

Urmăriți B1TV.ro și pe