Război în BISERICA ORTODOXĂ! Parlamentul Ucrainei a trecut Catedrala „Sf. Andrei” din Kiev în administrarea Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol

Război în BISERICA ORTODOXĂ! Parlamentul Ucrainei a trecut Catedrala „Sf. Andrei din Kiev în administrarea Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol

Parlamentul Ucrainei a trecut Catedrala „Sf. Andrei” din Kiev în administrarea Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol, după ce preşedintele Petro Poroşenko a propus o iniţiativă legislativă în acest sens.

Decizia are loc în contextul în care Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului a acceptat să acorde autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

„Exarhii (Constantinopolului, n.red) nu numai că reprezintă oficial biserica mamă, ci exercită, de asemenea, o funcție de mediator în procesul de creare a unei singure biserici ortodoxe locale în Ucraina. Funcționarea deplină a acestei reprezentări necesită asigurarea unei clădiri în care reprezentanții Patriarhului Ecumenic vor putea efectua slujbe” – a explicat Irina Luţenko, reprezentantul prezidențial în Parlamentul ucrainean, citat de radiochisinau.md.

Biserica rămâne, însă, proprietatea statului ucrainean.

Catedrala „Sf. Andrei” din Kiev este o biserică ortodoxă construită în stil baroc de către arhitectul Francesco Bartolomeo Rastrelli, în anul 1754, pe malul drept al Niprului, deasupra părții istorice a capitalei ucrainene.