România în pericol: E vorba de agresiune din partea Rusiei. NATO nu poate face nimic…

România în pericol: E vorba de agresiune din partea Rusiei. NATO nu poate face nimic...

Un studiu publicat de către France Presse arată că cetățenii europeni au mai puțină încredere decât în urmă cu patru ani într-o intervenție a armatei americane în cazul unui agresiuni rusești asupra un stat membru al alianței NATO.

OANA ROMAN, DEZBRĂCATĂ COMPLET! IMAGINI CU EA ÎN PIELEA GOALĂ! SE VEDE CHIAR ȘI… (GALERIE FOTO NECENZURATĂ)

Potrivit acestui sondaj de opinie al Pew Research Center, în rândul a 21.000 de persoane din 19 ţări, 60% dintre cetăţenii ţărilor membre ale Alianţei Nord-Atlantice cred că Statele Unite vor apăra militar o ţară a NATO în cazul unei incursiuni ruse. Doar 29%, în medie, consideră că Statele Unite nu vor veni în ajutor, iar restul nu se pronunţă.

Proporţia cetăţenilor siguri că Statele Unite vor veni în ajutorul lor a scăzut astfel cu 8 puncte procentuale între 2015 şi 2019 în Franţa, cu 5 puncte în Germania, cu 3 puncte în Canada şi cu 16 puncte în Ungaria. În schimb, a crescut cu 7 puncte în Marea Britanie şi în Italia, şi cu 6 puncte în Turcia.

Dacă aceștia sunt încrezători într-o intervenție a alianților din Statele Unite nu la fel de dornici sunt ca statul lor să intervină pentru a proteja un aliat. Numai în 5 din cele 16 state membre vizate de acest studiu – Olanda, Statele Unite, Canada, Marea Britanie şi Lituania – majoritatea respondenţilor cred că ţara lor ar trebui să participe la o operaţiune militară pentru a respecta obligaţiile articolului 5 din tratatul fondator al NATO, care stipulează că un „atac împotriva unui aliat este considerat un atac împotriva tuturor aliaţilor”.

Această proporţie scade la 41% în Franţa şi Spania, 36% în Cehia, 34% în Germania, 33% în Ungaria şi 32% în Turcia şi Slovacia. Doar 25% cred acest lucru în Grecia şi Italia, şi abia 12% în Bulgaria.