Reacția Chișinăului, după ce Tiraspolul a cerut participanților la formatul 5+2 „garanții de securitate”

Reacția Chișinăului, după ce Tiraspolul a cerut participanților la formatul 5+2 „garanții de securitate”
Foto: Hepta/Abaca Press / AA/ABACA.

Autoritățile de la Chișinău au venit cu o reacție după ce așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a susținut că vrea ca participanții la negocierile în formatul 5+2 să semneze un document care să îi garanteze securitatea regiunii separatiste.

În acest context, Chișinăul își reiterează poziția „de a atinge o reglementare atotcuprinzătoare, pașnică și durabilă a conflictului transnistrean bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova”.

Negocierile sunt oprite

Potrivit reprezentanților Biroului pentru Reintegrare, activitatea formatului de negocieri „5+2” este de ceva timp în pauză, iar în prezent interacțiunea și contactele de bază au loc la nivelul reprezentanților politici, Comisiei Unificate de Control, grupurilor de lucru sectoriale și cu OSCE.

„Pe linia de comunicare a oficiilor reprezentanților politici nu au parvenit scrisori sau proiecte de documente în acest sens. Reiterăm poziția Chișinăului de a atinge o reglementare atotcuprinzătoare, pașnică și durabilă a conflictului transnistrean bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute internațional”, se arată în declarația Biroului de Reintegrare, citat de tv8.

Trei seturi de probleme

Prin urmare, în cadrul procesului de negocieri, există trei seturi de probleme (social-economice; aspecte generale de drept, umanitare și drepturile omului; reglementarea comprehensivă a conflictului, inclusiv aspectele instituționale, politice și de securitate).

„Elementele de securitate și de garanții pot face parte din parametrii determinați ai documentului final privind reglementarea cuprinzătoare a conflictului transnistrean din coșul numărul trei al procesului de negocieri, care, de altfel, nu a fost deschis până acum.

Autoritățile Republicii Moldova au fost și rămân mereu angajate în abordări pașnice și cu utilizarea canalelor de negocieri, oferind totodată un spectru larg de măsuri de sprijin și de asistență cetățenilor săi din regiunea transnistreană”, se mai arată în declarația Biroului de Reintegrare.

Transnistria cere garanții de securitate

„Există o idee care îi vizează pe toți participanții în cadrul formatului 5+2: semnarea unui document unic privind garanțiile de pace și securitate a Transnistriei. Să îl semneze toată lumea, dacă tot vorbesc despre pace.

Să își pună semnătura pe document, iar în acest fel să asigure pacea pe pământul nostru. Toți cei care vorbesc despre pace – să pună semnătura. Va fi o garanție comună a participanților în formatul 5+2 privind securitatea Transnistriei”, a declarat Vadim Krasnoselski, citat de presa transnistreană.

Urmăriți B1TV.ro și pe